Egy igazi őszi kedvenc: a dió - Ezért éri meg sokat ennünk belőle
Az őszi és téli időszak egyik nagy kedvence a dió. Amellett, hogy igazán finom összetevője a süteményeknek, rendkívül jótékony hatással van az egészségünkre.
Telítetlen zsírsavak
A dió a telítetlen zsírsavak egyik természetes forrása. Ezért érdemes sokat ennünk belőle, hiszen ezek a zsírsavak többek között segítenek csökkenteni a koleszterin szintünket, de nem csak csökkentik, hanem egyúttal normális értéken is tartják.
Antioxidáns
A dió sok más gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan tökéletes antioxidáns forrásunk. Ráadásul omega3 zsírsavat is tartalmaz, így a szív és érrendszerünk egészségének megőrzésében is fontos szerepe van. Emellett pedig a vérerek rugalmasságát is segít megőrizni.
Vértisztító
Régóta ismert a dió vértisztító hatása is, de serkenti az emésztést és bélféregűző hatással is rendelkezik. Nem utolsó sorban pedig hatékony segítséget nyújthat a gyomor és bélhurut kezelésében is.
Rák megelőzése
Antioxidáns hatásának köszönhetően a rákos betegségek megelőzéséhez is érdemes sok diót ennünk. A benne található anyagok ugyanis segítik megelőzni a rákos sejtek burjánzását.
Cukor betegeknek is
Vizsgálatok szerint a dió sikeresen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. Nők esetében 27%-kal csökkent a betegség kialakulásának aránya azok körében, akik minden nap rendszeresen ettek diót. Ezért érdemes akár nassolás helyett is naponta beiktatnunk az étrendünkbe.
A dió jótékony hatását többek között már a kozmetikai ipar is felfedezte. Számtalan krémben találkozhatunk vele összetevőként. A dió főleg a bőrbetegségek kezelésére hatékony többek között a pattanások és ekcéma kezelésére is alkalmas.
Fotó:pingminghealth.com,transatlanticmom.com