Egészség

Depresszió vagy kiégés? Így különböztetheted meg a kettőt!

A negatív gondolatok, a motiváció hiánya, az egyedüllét utáni vágy mind a depresszió jól ismert tünetei. De tudtad, hogy ezek akár a COVID időszak óta egyre gyakoribb problémára, a kiégésre is utalhatnak?

Kiégés, vagy depresszió?

Bár a depressziónak és a kiégésnek nagyon hasonló tünetei lehetnek, fontos különbséget tenni a kettő között. „A kiégés az egyik legszélesebb körben vitatott egészségügyi probléma az Egyesült Királyságban” – mondja Dr. Aria Campbell-Danesh, klinikai pszichológus – „Folytonos vita folyik arról, hogy valójában mi is ez és milyen tünetekkel jár.” A kiégés egyes intő jeleit tekintve nagy átfedésben áll a depresszióval, a szakértők viszont elmagyarázták, hogyan is lehet pontosan megkülönböztetni a kettőt. Olvass tovább, hogy megtudhasd, mit is jelent pontosan a kiégés és tüneteit tekintve miben is különbözik a köztudatba már sokkal régebben beivódott depressziótól!

Mi az a kiégés? Bár a kiégés nem szerepel a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvében, a WHO 2019-ben hivatalosan elismerte az egészségügyi problémát. A kiégést ekkor a „sikertelenül kezelt krónikus munkahelyi stressz” következményeként írták le. A WHO szerint a kiégésben szenvedők nagyon kimerültté válnak, mentálisan elszakadnak munkájuktól, nehezen koncentrálnak és nem tudnak produktívak lenni.
Kattints a további képekért!

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy olykor néhány negatív gondolat, a túlgondolás, önmagad alábecslése, vagy éppen másokkal való összehasonlítása egész napodat tönkretette. Ha igen, mindenképpen érdemes foglalkoznod a problémával, hiszen hosszútávon akár érzelmi kiégéshez is vezethet.

Leadfotó: 123rf.com, forrás: dailymail.co.uk

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Március 18-án indul a TV2 új párkapcsolati reality műsora, a Házasság első látásra. A műsor a párkeresés egy új dimenzióját nyitja meg azoknak a magányos szíveknek, akik a tudományt hívják segítségül...
Fashion&Beauty
A Gucci 2024-es őszi-téli kollekciójában, az olasz divatház kreatív igazgatója, Sabato De Sarno a stílusos áttetsző ruhák mellett egy kristályokba és csillogó flitterekbe öltözött valóságot álmodott...
Lifestyle