D-vitamin pótlás ősszel - Ezekben az ételekben és italokban van a legtöbb
Ahogy elmúlik a nyár és jön a csapadékos, "napfénymentes" ősz, egyre több ember szervezetéből tűnik el az egyébként létfontosságú D-vitamin. Mindenképpen fontos, hogy pótold a hiányt, úgyhogy mutatjuk a legjobb D-vitaminforrásokat - finomak, táplálóak, egészségesek!
Maitake gomba
A maitake gomba egy rendkívül finom és alacsony kalóriatartalmú étel, ami tele van D-vitaminnal (kb. 700 nemzetközi egység), így az őszies, napfényhiányos időszakban szinte kötelező enni belőle. Kálium és különböző B-vitaminok is megbújnak benne, ezenkívül nagyon tápláló.
Lazac
A halolaj D-vitaminban gazdag, így a lazac különösen jó választás, ha pótolni akarod az elvesztett napfényt. Már néhány dkg lazacban is több mint 300 nemzetközi egységnyi D-vitamin rejlik, ezenkívül ez a halfajta bővelkedik antioxidánsokban, omega-3 zsírsavban, kalória viszont alig van benne.
Tojás
A tojás is remek választás, ha a D-vitamin pótlásáról van szó; két nagy darabban a napi szükséglet egynyolcada is benne lehet. A tojásban egyébként jelentős mennyiségű még az A-, a B2-, és az E-vitamin is, valamint a karotint karotinban gazdag.