Egészség

Ez a népszerű édesítő a cukornál is rosszabb: többet árt, mint használ, teljesen tönkreteszi a szervezetünket

Sokan úgy gondolják, hogy a különböző édesítőszerek remek alternatívát nyújtanak a cukor pótlására, ám sorra derülnek ki velük kapcsolatban, hogy egyes esetekben egészségtelenebbek, mint maga a cukor.

Te is gyakran fogyasztod? Inkább ne tedd!

A cukor manapság igazi mumus lett, hiszen sokan az elhízással társítják a fogyasztását, de más káros hatást is gyakorol szervezetünkre nézve: ahogyan a WEBBeteg is írja, a finomított cukor megemeli az inzulinszintet, felhalmozásra buzdítja a szervezetet, éhségérzetet kelt, lebontása B1-vitamint von el testünkből, de több tanulmány szerint ingerültséghez és agresszióhoz is vezethet. Felelőssé tették már a stressz kialakulásáért is, valamint köztudott az is, hogy serkenti az adrenalintúlpörgést, de még légzési panaszokat és székrekedést is okozhat. Mindezek tudatában sokan inkább a különböző édesítőszereket választjuk a cukor helyett, ám ezzel sem biztos, hogy jót teszünk egészségünknek. A Nature Medicine folyóiratban publikált friss tanulmányból például kiderült, hogy az egyik népszerű cukorpótló duplájára emeli a vérrögök kialakulásának kockázatát, így érdemes minél hamarabb felhagyni a fogyasztásával. Galériánkban olvashatod a részleteket!

Az eritrit egy természetes cukoralkohol, amely kis mennyiségben megtalálható gombákban, a körtében, a dinnyében, de még a szőlőben is, valamint az olyan erjesztéssel készült ételekben, amilyen a bor, a szójaszósz vagy éppen a sajt. Éppen ezért ahogyan a legtöbb cukoralkoholt, úgy az eritritet is édesítőszerként használják, melynek édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak, íze pedig hűs és édes, így igencsak népszerű az emberek körében. Mint kiderült, fogyasztásával azonban nem biztos, hogy jót teszünk magunknak…
Kattints a további képekért!

A svájci Global Health Institute kutatói jelentős összefüggést állapítottak meg a rossz lehelet és egy betegség kialakulása között.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Home&Design
Jaipurtól Whistlerig, íme nyolc rendkívüli, díjnyertes ház, amelyek nemcsak gyönyörűek, de még az energiafogyasztásuk is minimális.
Lifestyle
Te tudod, pontosan mennyi idő után érdemes lecserélned a párnáidat? Meg fog lepni a válasz!
Lifestyle
Nem könnyű feladat megszabadulni a makacs hasi zsírtól, azonban van egy egyszerű módja annak, hogy felgyorsítsuk a folyamatot és akár néhány nap alatt változást tapasztaljunk.