Nem marad abba a csuklás? Súlyos betegség előjele is lehet

A csuklás a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan és semmit nem lehet ellene tenni, de sajnos olykor előfordul, hogy komoly probléma áll a hátterében. Most eláruljuk, mikor kell orvoshoz fordulni vele!

Ez okozza

Csuklásról akkor beszélünk, amikor a tüdőt alulról körülölelő izmok, vagyis a rekeszizom önkéntelenül görcsbe rándul, ami miatt a gégefő szintén begörcsöl, így létrejön a mindenki által ismert, kissé nevetséges hang és az ugráló mellkas érzete. Többnyire közvetlenül azután jelentkezik, hogy az illető rövid idő alatt túl sokat evett és nagyon megtelt a gyomra, de a nagy stressz vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás is okozhat hasonlót.

Ha két napnál tovább tart, irány az orvos!

Általánosságban elmondható, a csuklás teljesen normális dolog, bár sokszor valóban elég zavaró. Fontos tudni azonban, hogy szélsőséges esetekben akár súlyos betegségekre (szív- és érrendszeri megbetegedésekre, neurológiai- és gyomorpanaszokra) is utalhat a csuklás, pláne akkor, ha gyakran visszatér, vagy napokig nem múlik el. Ilyenkor célszerű felkeresni az orvost.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotók: bathroomreader.com, womansday.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!