Csomók a mellben - 6 megnyugtató eset, amikor nem rákra utalnak

Ha valaki csomót érez a mellében, rögtön megijed, és a legrosszabbra gondol. Persze, abszolút nem baj, hogy ha valamilyen rendellenességet észlelsz, azonnal orvoshoz fordulsz (sőt, ezt a képességet mindenkinek el kellene sajátítania), de egy dolgot tudnod kell: a mellben lévő göbök nem minden esetben utalnak mellrákra. Mutatjuk, mik okozhatnak csomókat!

Fibroadenoma

A csomó lehet fibroadenoma, ami az emlő jóindulatú daganata; ha ez az eset áll fent, még véletlenül sem rákról, hanem ártalmatlan, kötő- és mirigyszöveti képződményről van szó. A fibroadenoma szélei a Mayo Clinic leírása alapján jól körülhatároltak, és maga a csomó is könnyen is viszonylag mozgatható, így az orvos akár mintavétel nélkül is megállapíthatja, hogy nincs miért aggódni. Ennek ellenére jobb biztosra menni, és elvégeztetni egy biopsziát, mert a fibroadenoma megjelenésében hasonlít az emlőtumorra.

Ciszta

Sokan azt hiszik, a tumor és a ciszta ugyanaz, pedig hatalmas különbség van közöttük. A ciszta egy olyan hólyag, amely tartalmazhat levegőt, folyadékot vagy egyéb anyagot, és bármely testrészen képződhet, például csontos területen, szerveken és lágy szöveteken is. A legtöbb ciszta nem rákos, és bármilyen korú nőnél kialakulhat - de a legtöbb esetben menopauza előtt állóknál jelentkezik. A ciszták általában nem okoznak tüneteket, és kezelést sem igényelnek, de figyelni mindenképpen kell őket. Ha ugyanis megnőnek, kényelmetlenné válhatnak, és lehet, hogy jobb, ha kiveszik őket.

Fibrocisztás emlőbetegség

A cisztákon belül szerintünk érdemes megemlíteni a fibrocisztás emlőbetegséget vagy más néven masztopátiát, ami az emlőszövet megvastagodásával jár, vagyis jóindulatú csomókat okoz a mellben, írja a Mayo Clinic. A göbök gyenge szerkezetűek, mozgathatóak, és ahogy a nők közelednek a menstruációs ciklusuk felé, úgy duzzadnak meg egyre jobban - a kialakulásuk oka ugyanis az ösztrogén hormon túlsúlyával van összefüggésben. A fibrocisztás emlőbetegség általában nem okoz tüneteket, de bizonyos esetekben fájdalommal, gyengeséggel járhat.

Fotó: holisticvoice.org

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!