Csakra-étkezés: az egészség záloga spirituális megközelítésből

A 7 csakrán keresztül energia áramlik a fizikai testedbe és a szervezetedbe. Ha a csakráid egészségesek, úgy a tested is az lesz! Ezért kell ügyelni arra, hogy az ételekkel kedvezz a csakráid működésének.

A helytelen táplálkozás, az egészségtelen életmód, a stressz a csakráinkat is gyengíti és terheli. Ezzel szemben egyes ételek fogyasztása nem csak egészségessé teszi őket, de kimondottan jót tesz a működésüknek.

Gyökér csakra

A gerincoszlopnál helyezkedik el. A biztonságot, a stabilitást szolgálja. Ha ez a csakra egészségesen működik, az azt jelenti, hogy két lábbal állsz a földön, egészséges az önképed, az „éntudatod". Ahhoz, hogy más csakrákkal is dolgozz, ez az első, amit rendben kell tudnod, mert erre épül a többi is.

Gyökér csakrához illő ételek: minden piros színű étel. Gránátalma, alma, grapefruit, eper és az olyan gyökérzöldségek, mint amilyen a sárgarépa, retek, cékla, burgonya, vörös bab. Ide tartozik a piros paprika, a cayenne bors és a chili paprika is.

Hasi csakra

A hasi csakra, más néven szexcsakra az alhasi területen helyezkedik el. A szexualitást, az érzelmeket és a kreativitást uralja. A hozzá tartozó narancsszín jelenti még az életerőt, az életvidámságot, így ezt is érzed akkor, amikor rendesen dolgozik a csakrád és minduntalan megrohannak a kreatív ötleteid. Mindemellett szereted és tiszteleted magadat, illetve testedet.

Hasi csakrához illő ételek: a narancsszínű ételek. Tehát a narancs, mangó, sárgadinnye, maracuja, de a magvakat is ide soroljuk, például a diót, mandulát, kesudiót, lenmagot, szezámmagot. Fűszerekből a fahéjat és gyömbért válasszuk, és a mézet se hagyjuk ki.

Napfonat csakra

A gyomornál elhelyezkedő csakra aranysárga színű. Megfelelő működés esetén egészséges önbizalommal és egóval rendelkezünk, nyitottak és befogadóak vagyunk, ezáltal könnyebben tanulunk és fejlődünk. Segít az önkifejezésben és abban, hogy könnyebben teremtsünk kapcsolatot másokkal.

Napfonat csakrához illő ételek: minden, ami arany, illetve citromsárga. Banán, citrom, sárga paprika, kukorica, tök, de a gabonafélék, a szénhidrátok, tészták, kenyerek is ide sorolhatóak. Továbbá a rizs, a hüvelyesek is. Fűszernövényekből a kurkuma, koriander, édeskömény, kömény, ánizs a legjobb választás.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!