8-10 évbe kerül, mire diagnosztizálják - Minden, amit tudni akartál a mániás depresszióról

A bipoláris zavar vagy más néven mániás depresszió egy rendkívül súlyos pszichiátriai kórkép, aminek diagnosztizálása akár 8-10 évet is igénybe vehet. Éles hangulatingadozásokkal jár, és ha nem kezelik, akár végzetes is lehet. Tudj meg többet a betegségről, olvass tovább!

A bipoláris zavar

A bipoláris zavar, más néven mániás depresszió az egyén hangulatára, viselkedésére és az érzékelésére ható kétpólusú hangulati betegség, írja a vital.hu. A magyar lakosság körülbelül 1%-át érinti; azért kétpólusú, mert a páciensek életében lehangolt (depressziós) és felhangolt (hipomániás azaz enyhén mániás, vagy akár súlyosan mániás) epizódok követik egymást. Egyike azoknak a betegségeknek, amikkel kapcsolatban rengeteg tévhit kering, ezek nagy része azonban nem igaz: nem a páciens gyengesége vagy környezeti tényezők okozzák, és nem csak őrültek, bűnözők "fejében" alakulhat ki. A megoldás a hangulatszabályozásért felelős idegrendszeri központok működésének megváltozása.

Nehéz diagnosztizálni

A bipoláris zavar első tünetei általában korán, már 15 éves korban megjelenhetnek, és a folyamat jellemzően egy depressziós szakasszal veszi kezdetét. Fontos tudni, hogy az epizódok váltakozása nem szabályos, így például 8-10 év is eltelhet, míg megjelenik a mániás, epizód; addig pedig "sima" depresszió kórjelzéssel zajlik a kezelés, és a diagnózis is késik. Azt kell megérteni és meglátni, hogy a bipoláris zavar a látszólag tünetmentes időszakokban sem nevezhető gyógyultnak, és a különböző fázisokat nem szabad külön betegségként kezelni, hanem a folyamat részeként kell tekinteni rájuk.

A depressziós és a mániás epizódok különböző, de jól felismerhető és elkülöníthető tünetekkel járnak. A depressziós szakaszra általában jellemző a lehangoltság, az örömre való képtelenség, a passzivitás, a halogatás, a memóriazavar, az alvászavar, a szorongás, míg a mániás epizódokban a beteg túlzottan vidám, feldobott, izgága, nem viseli, ha nyugtatgatni akarják vagy ellentmondanak neki, semmi sem köti le, és egy idő után annyira aktív lesz, hogy teljesen szétesik. Ha valamilyen kezeléssel nem tartják kordában a beteget, akkor ezekkel a következményekkel kell számolni a szakemberek szerint:

  • nagymértékben fokozott öngyilkossági rizikó
  • másodlagos alkohol- vagy drog-betegség
  • a munkateljesítmény tartós csökkenése, munkahely elvesztése,
  • a családi és szociális szerepek jelentős beszűkülése, családi konfliktusok ill. családok széthullása
  • szív- és érrendszeri megbetegedések
  • a hatóságokkal, törvénnyel való összeütközés, a betegséggel összefüggő bűnözés
Fotó: huffpost.com

Oldalak

  • 1
  • 2