Miért fontos a D-vitamin a csecsemők és a kisgyerekek számára? Mi az oka a hiányának?

Azzal bizonyára nem árulunk el nagy titkot, hogy a csecsemők és kisgyermekek fejlődésében a D-vitamin igen nagy szerepet játszik, hiszen hozzájárul a csontok normál fejlődéséhez, az immunrendszer fejlődéséhez és még az izmok helyes működésében is jelentős a szerepe.

Árulkodó jelek

3- és 18 hónapos kor között jelei is vannak annak, ha a csecsemő, a kisgyermek szervezetében nincs elegendő D-vitamin. Eldeformálódhatnak a csontok, az izomzat tónustalanná válik, és alacsony szintre esik a csontsűrűség, ami gyakori csonttöréshez is vezethet akár. Cikkünkben 3 lehetséges okot sorolunk fel, melyek okozói lehetnek az alacsony D-vitamin szintnek.

1. Terhesség alatti alacsony D-vitamin szint

Az egyik lehetséges ok az, ha az anya a terhesség ideje alatt nem fogyasztott elegendő mennyiségű D-vitamint sem táplálék, sem pedig kiegészítő formájában. Amennyiben a kismama szervezetében alacsony a D-vitaminszint, úgy a csecsemő is szenvedhet ennek a vitaminnak a hiányától. A D-vitaminhiány ezen kívül számtalan más gondot is okozhat. Ilyen lehet akár a koraszülés, vagy az alacsony születési súly.

2. A baba nincs eleget friss levegőn

A napfény pozitívan hat a baba mentális egészségére és hatására D-vitamin termelődik a szervezetében. Természetesen, nem a legnagyobb melegben kell „napoztatni” a csecsemőt, de napfényre neki is éppúgy szüksége van, akárcsak a felnőtteknek. Nyáron naponta 30 perc „napfürdő” szükséges ahhoz, fényvédő krémek használata nélkül, hogy a szervezet D-vitamin raktárai feltöltődjenek.

3. Nem megfelelő étrend kialakítása (x)

Bár a D-vitamint nehéz bevinni táplálékkal, vannak azért olyan ételek, melyek segítséget nyújthatnak ebben. A tojássárgája, a csirkemáj, a tengeri halak és a csiperkegomba D-vitamin tartalma is jelentős. Mivel elegendő D-vitamin bevitele igencsak problémás napi 5 étkezéssel is, így nagy segítséget nyújthatnak a vitaminkészítmények, illetve egyéb olyan kiegészítők is, mint például a Milumil Junior gyerekital.

A Junior italok tejalapú készítmények, melyek 1 éves kor felett alternatívát nyújthatnak anyatej hiányában, vagy tejalapú anyatej-kiegészítő tápszer folytatásaként. Ezeket az italokat kifejezetten az 1-3 éves korosztály speciális vitamin- és ásványi anyag szükségleteit szem előtt tartva alakították ki, C- és D-vitamin tartalmukkal pedig hozzájárulnak gyermeked immunrendszerének normál működéséhez, de olyan további fontos tápanyagokat is tartalmaznak, mint a vas, a kalcium és a rost. A Milumil Junior ital változatosan beilleszthető gyermeked étrendjébe, kínálhatod magában, készíthetsz belőle gyümölcsös smoothie-kat, de használhatod főzéshez is, például főzelékek habarásához.

Lead fotó, fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!