Az vagy, amit megeszel? A táplálkozás hatással van sejtjeinkre

Két fajta ember létezik: aki rendszeresen fogyaszt bio élelmiszert, és aki még nem. Félre téve a viccet, gondoljunk csak bele, hogy akár csak 100-150 évvel ezelőtt szinte mindenki bio élelmiszert evett! (x)

Vissza a gyökerekhez

A „régi idők” élelmiszerei, zöldségei, gyümölcsei, lisztjei vegyszer-, adalékanyagok-, műtrágya- és génmódosítás mentesek voltak. Ekkor még az alapanyagok teljesen egészségesen, az anyaföldből kerültek az asztalra. Természetesen ezt nem „bio”-nak hívták, azonban mára már szükségessé vált a megkülönböztetés, hiszen a családanyák, vásárlók tudni szeretnék, hogy honnan származik a vacsora alapanyaga.

Dédszüleink és nagyszüleink a tartósítást szárítással oldották meg, saját kertből, saját fűszerekből füzéreket alkotva. Akkor még nem létezett a „nem természetes” tartósítás fogalma, az, hogy különböző vegyi szerekkel kezelik a gyümölcsöket, zöldségeket.

Most talán arra gondol a kedves olvasó, hogy: „igen ám, azonban ma már erre nincs időnk, avagy lehetőségünk!” És igen, teljesen igaza van: hiszen a mai körülmények már nem teszik lehetővé a 100 évvel ezelőtti életmódot. Ennek ellenére azonban tudatosan is fogyaszthatunk egészséges élelmiszereket.

Hogyan élhetünk mi is egészségesebb életet?

Ha tudatosan választjuk meg azt, hogy mit teszünk tányérunkra vagy mit kapunk be útközben, máris sokat tettünk magunkért. Olvassuk el a termékek összetevőit és, ha tehetjük, zárjunk ki minden olyan összetevőt, amely felhalmozódása problémát okozhat: a színezékeket, a tartósítószereket, ízfokozókat és védőgázokat is.

Figyeljünk arra, hogy ne csak „üres kalóriákat” együnk, hanem legyen beltartalmi értéke is ételünknek, mint a rostok, vitaminok vagy ásványi anyagok. Ha tehetjük, vásároljunk frissen, megbízható kistermelőktől, ma már egyre könnyebb ilyen szerveződéseket találni. Az étkezések mellett az is fontos, hogy mozogjunk eleget, töltsünk minél több időt a szabadban is!

Tipp: A budapesti Bijó Szakáruházban több ezer egészséges, bio, reformtermékekkel, és allergén (laktóz, glutén) mentes élelmiszerrel várnak.

Oldalak

Lifestyle
Ha ezt az akadályt is sikerrel veszed, jogosan lehetsz majd büszke magadra!
Egészség
Több komoly betegség kialakulásához is vezethet a használt sütőolaj újrafelhasználása, legalábbis ez derült ki egy friss tanulmányból.
Sztárok
Február elején derült ki, hogy rákkal kezelik a 75 éves brit uralkodót. Egyes bennfentes szerint Károly király betegsége sokkal súlyosabb, mint azt a közvélemény eddig gondolta.