Egészség

A helyes táplálkozás és az aranyér kapcsolata

Mivel napjainkban elég sok embert érint az aranyeresség, fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk, melyek azok a módszerek, amelyekkel a betegség kialakulásának az esélye csökkenthető. Cikkünkben az egészséges táplálkozásra és a megfelelő életmódra is kitérünk, ezekkel ugyanis nagyon jót teszünk szervezetünknek.

A tanácsok összeállításában segítségünkre volt a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, amely egy olyan klinika, amely már többször elnyerte Az Év Magánrendelője és A Betegbarát Szolgáltató díjat. Tapasztalt proktológusok dolgoznak itt nap mint nap azért, hogy az aranyerességben szenvedők életét jobbá tegyék: hasznos életmódtanácsokkal is ellátják ugyanis a hozzájuk fordulókat.

Lássuk, mit javasolnak, milyen módon lehet elkerülni a betegség kialakulását, illetve enyhíteni a tüneteken!

Rostokban dús táplálkozás

Amiben minden szakorvos egyetért: a helyes táplálkozás fontossága. Az aranyeresség kialakulását ugyanis gyakran a székelési nehézségek okozzák. Székrekedés esetén erőlködünk a vécén, sokáig ott ülünk, és ez nem tesz jót a beleknek.

Az aranyér egy kisebb ér a végbél alsó részén, amely begyulladhat, és ki is vérezhet, ha a benne lévő vér nem tud megfelelően áramlani: márpedig hasűri nyomás esetén ez történik.

A könnyebb székelés érdekében kell rostokban gazdag ételeket fogyasztanunk, lehetőleg teljes kiőrlésű pékárut választanunk. Nagyon hasznosak a következő gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek:

  • búzakorpa, hajdina, árpa, köles
  • eper, szeder - tavasszal
  • barack, cseresznye - nyáron
  • szőlő, szilva - ősszel
  • petrezselyem, brokkoli, kelbimbó, borsó - azaz a zöldek
  • cékla, karfiol, spenót, retek, torma

Érdemes úgy összeállítani az étrendünket, hogy minden nap legyen benne friss zöldség, gyümölcs, ezzel más betegségek is megelőzhetők: jót tesznek ugyanis az immunrendszerünknek is!

Kellő mennyiségű folyadékbevitel

Természetesen tiszta vízről van szó, ebből kell meginni legalább 2 liternyit naponta, de az aranyerességben szenvedők vagy azok, akik nehezen ürítenek, 3 liter vizet is fogyaszthatnak. A vízivásnak rengeteg jótékony hatása van a bélmozgás elősegítésén túl is.

Kerülni kell azonban a cukros üdítőket, energiaitalokat, mert ezek szintén székrekedést okozhatnak, nem mellesleg a szívnek sem tesznek jót. A gyógyteákat, gyümölcsleveket részesítsük előnyben inkább.

A kávé és alkohol tekintetében is legyünk mértékletesek: ezektől hamar kiszáradhatunk, sok embernél pedig bélirritációt, hasmenést is előidézhet a túlzott kávé- vagy alkoholfogyasztás.

A mozgás is fontos!

A helyes táplálkozáson túl arra is figyeljünk, hogy rendszeresen mozogjunk: nem kell megerőltető tevékenységeket végezni, de egy kis séta, kocogás, jóga, biciklizés vagy úszás nagyon jó hatással lehet. Ezeket a sportokat akár a túlsúllyal rendelkezők is szívesen kipróbálhatják, és máris sokat tesznek így azért, hogy csökkentsék az aranyeresség kialakulását.

Ne féljünk tanácsot kérni, kivizsgálásra menni, ha a tünetek megjelennek: minél előbb keressük fel az orvost, annál jobb!

Oldalak

Egészség
Sztárok
Több generáció is felnőtt Lucy Maud Montgomery csodálatos könyvein, melyek közül aztán sokból film, vagy éppen sorozat is készült. Ilyen volt az Anne a Zöld Oromból is, mely éveken éveken át tárta...
Utazás
A feladvány egyáltalán nem komplikált, a versenyzők többségének mégis feladja a leckét. Te megbirkózol vele?
Fashion&Beauty
Az Oscar-díjas amerikai színésznőt a közelmúltban meg is vádolták azon a címen, hogy szépészeti beavatkozásnak vetette alá magát. Lawrence most maga vetett véget a találgatásoknak.