Egészség

Azonnal fordulj orvoshoz, ha ezt látod magadon, mikor tükörbe nézel! Súlyos betegségekről árulkodhat a szemünk

A szemünk nemcsak abban segít nekünk, hogy lássuk a körülöttünk lévő világot, de maga a szerv is sok mindenről árulkodhat, a szemvizsgálat gyakran felfedhet mögöttes egészségügyi problémákat.

Hogyan lehetséges ez?

A szem hátsó részén található erek elrendeződése, az úgynevezett retina érrendszer, szorosan kapcsolódik a szív egészségéhez. Ez azt jelenti, hogy a szemen látható problémák közvetlenül összefügghetnek a szív és a testben lévő erek egészségügyi problémáival.A legtöbb szemvizsgálat magában foglalja a szem külső és belső vizsgálatát. Ehhez a szemész egy szemmozgókészülékkel megvizsgálja például a pupilla reflexet, a szemlencsét, a retinát és a látóideget. Mutatjuk, milyen komoly egészségügyi gondokat jelezhet a szemünk változása.

Magas vérnyomás A szemben a magas vérnyomás retinopátiát, azaz a szem fő vérellátó rendszerének károsodását okozhatja. Ez a szem vérzéséhez, homályos látáshoz, duzzanathoz, vérrögökhöz, idegkárosodáshoz vagy akár a látás teljes elvesztésével járó retina stroke-hoz vezethet. A szemész szakorvos meg tudja vizsgálni a szemben lévő ereket, és a magas vérnyomásra vagy akár a cukorbetegségre utaló jeleket is felismerheti. Előfordul, hogy a betegek nem is tudják, hogy magas a vérnyomásuk - amelynek ritkán vannak fizikai tünetei, de szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet -, amíg nem mennek el szemészeti vizsgálatra.
Kattints a további képekért!

Forrás: UChicago Medicine Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Természetesen ennek sem szabad bedőlni, és ismét csak az adatainkra utaznak a csalók Facebookon. Valóban vigyázzunk ezekkel a hirdetésekkel!
Lifestyle
A 43 éves komika eltökélte az életmódváltást, és céljától semmi sem tántoríthatta el.
Lifestyle
Milyen érzés a szex, pontosabban a behatolás férfi szemmel? 10 pasi válaszát olvashatod.