Hirdetés

Előzd meg az Alzheimer-kór kialakulását: fogyassz minél több halat!

A tengeri halakban lévő Omega-3 zsírsavak jótékony hatást gyakorolnak az agyra, ami által az jobban ellenáll a leépülésnek. Mi a helyzet azonban a halakban lévő higannyal, amiről viszont éppen az tartják, hogy káros az egészségünkre? Egy új kutatás bebizonyította, hogy utóbbi miatt nem kell aggódni, hiszen a tenger gyümölcseiben található higany és a demencia kapcsolatára nincs semmilyen tudományos bizonyíték.

Bizonyítottan jót tesz

A kutatókat régóta foglalkoztatja a különböző mentális betegségek és a tengeri halfogyasztás kapcsolata, ugyanis annak ellenére, hogy az Omega-3 zsírsavról köztudott, hogy fontos az egészségmegőrzés céljából, ezek az ételek higanyt is tartalmaznak, amiről viszont eddig úgy tartották, hogy veszélyt jelent.

Egy kutatás során 1997-től kezdve figyelték a résztvevők étrendjét. Azoknál, akik 2004 után haltak meg, elvégezték az agy boncolását, hogy kiderítsék, mekkora volt a higany szintje, és hogy ezzel összefüggésben van-e olyan idegrendszeri károsodás, ami demenciát jelezne.

Valóban több higanyt találtak azoknak az agyában, akik arról számoltak be, hogy több tengeri halat fogyasztanak, azonban a vizsgálat azt is kimutatta, hogy ez nem állt kapcsolatban az idegrendszeri károsodás mértékével. Ehelyett éppen a rendszeres halfogyasztóknál volt a legkevésbé jellemző, hogy Alzheimer-kórral diagnosztizálták volna őket. Az is érdekes megfigyelés volt, hogy a halfogyasztás még akkor is kedvezően hatott, ha az illetőnek hajlama volt a betegség kialakulására.

Fotó: shutterstock.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!