3 étel és ital, ami ízületi fájdalmat okozhat

Aki ízületi fájdalmaktól szenved, az tudja, hogy nem egy olyan dologról van szó, amit félvállról lehet venni. Rengeteg olyan dolog van, ami ronthatja a beteg állapotát, így például a különböző ételek és italok is. Nézzük, melyiket érdemes elkerülni!

1. Paradicsom

A paradicsomban rengeteg vitamin és ásványi anyag van, segíti az emésztést, remekül kezeli a gyulladásokat, csökkenti a magas vérnyomást és a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen is hatásos. Mégsem ajánljuk azoknak, akik ízületi gyulladásban szenvednek, mert a piros gyümölcs (vagy zöldség) fokozhatja az amúgy is nehezen tolerálható kínjaikat. Az ok állítólag az, hogy a paradicsom növeli a húgysav mennyiségét a vérben, ami pedig az ízületi gyulladás egyik fő kiváltó oka.

Az ízületi gyulladás egyébként heveny és krónikus formában jelentkezhet, és egy vagy több ízületet is érinthet. Magát a betegséget az ízületi hártya gyulladása okozza; ilyen esetben az ízületi tokban felhalmozódó folyadék feszülést, duzzanatot eredményez. Ahhoz, hogy a páciens teljesen felgyógyuljon, pihentetnie kell az érintett részt, emellett a jegelés és a gyulladáscsökkentő krémek használata sem árt.

2. Omega-6 zsírsavban gazdag ételek

Az omega-3 zsírsavakról bizonyára mindenki hallott (mi is kiemeltük egy korábbi cikkben, milyen egészségesek), de biztosak vagyunk benne, hogy az omega-6 zsírsavakról már kevesebben. Mindkettő nagyon fontos szerepet játszik a szervezet hibátlan működésének biztosításában, hiszen kiemelt összetevői a sejtmembránnak, de a vérnyomás szabályozásában és a gyulladásos válaszadásban is részt vesznek. Az omega-6 zsírsavval azonban vigyázni kell: mivel rengeteg olyan élelmiszerben benne van, amit sokan naponta fogyasztanak (napraforgó olaj, kukorica, szója, szójaolaj, kerti pórsáfrány), kb. 25-ször több kerül be a szervezetbe, mint omega-3 zsírsavakból, ez pedig ízületi fájdalmakhoz vezet.

A szakértők főleg azokat intik óvatosságra, akik rheumatoid arthritisben szenvednek, mivel az előző bekezdésben említett élelmiszerek szinte lángra lobbantják a gyulladást. Aki okos, megfogadja a tanácsot, ugyanis az egyik legsúlyosabb mozgásszervi megbetegedésről van szó, ami a legegyszerűbb tevékenységet is megnehezítheti. Pontos okát nem ismerik, de elvileg az áll a háttérben, hogy az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot.

Fotók: commons.wikipedia.org, oil.press.machine.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!