A folytonos aggódás mérgező - Ezekkel a lépésekkel enyhítheted

Ez az egyik leggyakoribb mentális probléma.

Aggodalmak

A legtöbb ember naponta több dolog miatt aggódik. Kihúzta-e a hajvasalot, vajon kikapcsolta-e a sütőt, mielőtt elindult otthonról...stb. Van azonban már egy határ, amit ha átlépünk, a mindennapjainkat nagyban meghatározhatja a folytonos félelem, rettegés. Az ilyenfajta aggodalmak hosszútávon nagyon legyengíthetik az embert és kellőképpen le is fárasztják, ez az állapot pedig akár komoly egészségügyi problémákat is eredményezhet. Nincs egyértrelmű módja annak, hogy csak úgy kikapcsoljuk ezeket a gondolatokat, de van néhány trükk, amit ha kipróbálunk, talán idővel leszoktathatjuk magunkat a folytonos aggodalmaskodásról.

Kezelés

Időzítés

Akár napi 10-30 percre vonuljunk el ( egyéntől függ, hogy kinek mennyire van szüksége) és gondoljuk végig a napunkat. Erre alkalmas lehet például a reggeli kávé mellett töltött idő vagy a lefekvés előtti fél óra, zuhanyzás után. Fontos, hogy ez a kijelölt időpont mindennap ugyanaz legyen, így ha napközben azon kezdenénk el pörögni fejben, hogy mennyi minden van még, akkor csak szóljunk rá önmagunkra, hogy nem, nem most van itt ennek az ideje, később fogom végiggondolni a problémákat, lépésről lépésre. Ez a módszer segíthet az aktuális feladatokra való koncentrálásban.

Beszélgetés

Ne félj beszélni az aggodalmaidról. Talán közhelynek hangzik, de igaz, hogy ha megosztod valakivel a problémáidat, az olyan, mintha a felére csökkenne benned az ettől kialakult stressz. Ezen felül a beszélgetés segíthet rájönni, hogy mi a probléma gyökere, valamint arra, hogy valóban akkora gond-e ez, mint hitted. Ha nem, könnyebb lesz továbblépni rajta. Az pedig, hogy ha a család vagy a barátok elmondják véleményüket, "több szem többet lát" alapon még a segítségedre is lehet, talán ők fogják kezedbe adni a megoldást.

Éberség

A legtöbben a "mi lesz, hogyha..." kezdetű mondatoktól rettegünk a leginkább, de nem árt figyelmeztetni magunkat arra, hogy ez egyelőre csak a fejünkben létezik. Próbálj mindig az adott pillanatra, a jelenre koncentrálni, ez nagyon sokat segíthet abban, hogy ne gondold túl a gondokat és ne félj előre a problémáktól. A jóga, a meditáció, de számos más módszer is segíthet a tudatosság fejlesztésében, a jelenben való élet elsajátításában. Ne félj kísérletezni, találd meg a számodra legmegfelelőbbet.

Szembesítés

Ne félj szembenézni a félelmeiddel, azokat akár papírra is vetheted, hogy lásd egyben a gondolataidat. Maga a leírás is nagyon sokat segíthet, ezért megpróbálhatod a naplóírást is, hátha neked az fog leginkább beválni. Ne menekülj a problémáid elől, ne halogasd őket és ha lehet, oldd meg minél hamarabb, pontról pontra, hogy később már ne kelljen ezen rágódnod, aggódnod. Az összpontosítás a megoldáshoz is hozzásegít majd.

Egyre több embert érint a betegség világszerte.

Leadfoto és fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!