Nem a kalciumhiány, hanem ez okozza körmeinken a fehér foltokat

Bosszantó apróság, de könnyű kezelni.

A köröm egészsége

Amikor valamilyen ütés éri a körmeinket, egyértelmű, hogy valamilyen elváltozást okoz az eset. Néha már el is felejtjük, hogy beütöttük és csak néhány nap múlva jelennek meg a foltok rajtuk, később "érnek a felszínre" a sebek. Van azonban egy régi elképzelés arról, hogy azok a bizonyos fehér vonalak miért jelennek meg körömlemezünkön. Eddig a kalciumhiányra gondolt mindenki, ám ez nem hozható összefüggésbe a foltokkal - írja a mirror - ,tehát tejet sem kell túlzott mennyiségben fogyasztanunk ahhoz, hogy megoldjuk a problémát.

Fehér foltok, vonalak

A jellegzetes fehér foltok a körömágy alján képződnek, a felszínen fokozatosan jönnek elő. Mire észrevesszük, valószínűleg már elfelejtettük, ha esetleg "trauma" érte a körmünket és beütöttük valahová, így mindenki rögtön más okokra gondol. Valóban jelzést ad egy betegségre a köröm állapota?

A válasz az, hogy igen, de míg eddig a kalciumhiányra gyanakodtunk, úgy most azt állítják, hogy a cink hiánya okozza ezt a fajta elváltozást. Az olyan élelmiszerek, mint a spenót, a bab, a marhahús és a különböző magvak fogyasztása jó módszer lehet ennek a problémának a leküzdéséhez.

Nagyon ritka esetben azonban akár a malária tünete is lehet ez az elváltozás a körmön, de ne ijedjünk meg, ez tényleg nagyon kivételes eset. Azonban ha az egész körmünk fehérré változik és már nem csak vonalakban vagy foltokban jelentkezik az elváltozás, forduljunk orvoshoz, hogy kiderítsük annak okát és hamar kezelésben részesülhessünk.

A körömrágás és a lelki gondok azonban szintén elváltozást eredményezhetnek körmeinken, akár egy állandó hullám vagy folt valamilyen mentális problémáról is árulkodhat.

Sokszor súlyosabb okai vannak, mint hinnéd.

Leadfoto: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!