Belerokkanunk a világvége hangulatba - Komoly veszélyekre figyelmeztet a pszichológus

Egyre több embernél okoz komoly mentális gondokat a globális felmelegedésről, a klímaváltozásról, a katasztrófákról szóló folyamatos híráradat.

Ijesztő információk

A globális felmelegedésről és a különböző természeti katasztrófákról adott tájékoztatások egyre inkább részévé váltak mindennapjainknak. A híradók, a különféle újságok és magazinok mind egyre többet foglalkoznak ezekkel a témákkal. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az egyes háztartásokból kiindulva is már milyen eredményeket, nagymértékű változásokat érhetnénk el Földünk pusztulásának megakadályozásában. De ezek a folyamatos már-már félelemkeltő információk nagyon nagy hatással lehetnek mentális egészségünkre. A témában Rédei Zsuzsanna pszichológust kérdeztük.

A felelősségvállalás mindenki életében egyre nagyobb szerepet tölt be, szívesen cselekszünk úgy, hogy azzal egy fenntarthatóbb jövőt biztosíthassunk az utódainknak. De mi történik akkor, ha ez már átcsap egyfajta kényszeres állapotba, netán szorongásba?

Szorongás, félelem

A szakértő szerint vannak olyan emberek, akik kezdenek immunissá válni ezekre a hírekre, azonban egyre többen a másik végletbe tartoznak, akik annyira megijednek ezektől az információktól, hogy komoly szorongásos zavarokkal küzdenek.

"Azt látom, hogy a szorongás jelen van az emberekben, de ami igazán megdöbbentő, hogy nem is csak a felnőtteknél, hanem már a kamaszoknál is megjelenik ez a tünet. Nem is konkrétan a világvégétől, hanem akár a terrortámadásoktól, a természeti katasztrófáktól való kóros félelem. Elkezdenek beszűkülni, a világba vetett hitüket, bizalmukat kezdik elveszíteni, úgy érzik nincsenek biztonságban ebben a világban" -mondja a pszichológus.

Ez abban nyilvánulhat meg, hogy nem utaznak el a szüleikkel külföldre, inkább otthon maradnak egyedül, félnek, hogy támadás éri őket otthonukban, valamint pánik jellegű tünetek uralkodnak el rajtuk, emberekkel zsúfolt helyeken. A gyerekek mellett pedig a felnőttekben is megjelenik ez a bizalmatlan állapot és túlzottan félthetik gyermeküket különböző ártalmatlan dolgoktól.

Megoldás

A szakértő szerint ha ezek az emberek pszichológus segítségét kérik, akkor képesek lesznek reálisan szűrni az információkat, a külvilágból érkező ingereket. Alapvetően a megküzdési mechanizmusokat kell tudni beindítani, hogy már ne legyenek ránk ilyen hatással a globális problémákról szóló hírek, hiszen "mindig lesz mitől félni". Míg a középkorban a boszorkányüldözéstől rettegtek, ma a világvégétől való félelem miatt alakul ki a szorongás. Később pedig már a mesterséges intelligencia, a különböző házi robotok válthatnak ki hasonló negatív érzéseket. Ezekre fel kell tudni készíteni lelkiállapotunkat, elménket.

"A média feladata pedig az, hogy ne a félelemkeltés és az ijesztgetés kerüljön előtérbe, sokkal inkább hétköznapi megoldásokról, praktikákról és időnként pozitív változásokról számoljanak be, hiszen a mostani "megoldásokkal" egyre több embernél okozhatnak pszichés gondokat. Természeretesen ez nem azt jelenti, hogy ne foglalkozzunk a felelősségvállalással, de a cél a biztonság megteremtése lenne és a mentális egészség megőrzése, mind gyerekkorban, mind felnőttként" -hangsúlyozta Rédei Zsuzsanna.

Komoly veszély fenyegeti a mentális egészségünket( is).

Leadfoto és fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!