Betiltják a fülpiszkálók használatát

Fontos döntés született.

Higiénia, egészség

Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy miért is kerüljük a fülpiszkáló használatát. Többek között megsérthetjük vele dobhártyánkat és további maradandó sérüléseket okozhatunk hallásunkat tekintve. Azonban nem ez az egy oka van annak, hogy az EU-s irányelvek értelmében 2021-től tilos lesz ennek forgalmazása, hiszen nemcsak saját egészségi állapotunknak árthatunk vele, hanem a környezetet is már-már felfoghatatlan mértékben szennyezzük vele.

Az egyszer használatos műanyagok ideje lejárt. A fenntarthatóbb élet, a jövő nemzedékeire való tekintettel a műanyag szemét mennyiségét valamilyen módon muszáj korlátozni, visszaszorítani. Azok a tíz leggyakoribb termék- és csomagolástípusok betiltását szorgalmazzák, amelyek az európai partokat szennyezik. Melyek ezek?

Korlátozás

Azonban nemcsak a fülpiszkálót, hanem az egyszer használható műanyag tányérokat, evőeszközöket is betiltják a közeljövőben, valamint a lufipálcákra, a szívószálakra is érvényes lesz az intézkedés. A műanyag palackok gyártóinak pedig 2025-ig van lehetőségük átállni újrahasznosítható anyagok használatára, 2030-ra legalább 30 százalékban ilyen módon kell majd készülniük a flakonoknak.

Helyettesítés

1. Ha szeretnéd tudatosan kiváltani a műanyag eszközök használatát, számos lehetőséged van azok helyettesítésére. Amikor bevásárolni mész, vigyél magaddal vászontáskát, így nem kell eldobható műanyag szatyrokra is pénzt költened.

2. A műanyag evőeszközök és tányérok helyett akár vigyél magaddal egy villát/ kanalat, ha tudod, hogy gyorsétterembe mész, a munkahelyeden pedig legyenek saját evőeszközeid, tányérjaid.

3. A szívószálat valóban csak öt percig használjuk, ezért annak hiánya sem szabad, hogy különösen megviseljen. Az éttermekben válassz üveges italt vagy kérj egy tiszta poharat, amiből ihatsz. Ha félsz a baciktól, kérd meg a kiszolgáló személyzetet, hogy frissen mosott poharat használhass.

4. A műanyag dobozok helyett vigyél magaddal egy ételhordót, így egy hét alatt is akár több kiló műanyag szeméttől óvhatod meg a környezetedet, ha az ebédet elvitelre szoktad kérni egy étteremből. Akár bevásárláshoz is a zöldések, gyümölcsök, felvágottak számára vihetsz külön saját dobozt, amit otthon majd elmosol és újra használhatsz.

5. Ne kérd mindig elvitelre a kávét, az ételt, hiszen ha belegondolsz, ezek a csomagolások is sokszor teljesen feleslegesek. Öt-tíz perc erejéig semmi szükség ezekre, fogyaszd el kényelmesen, nyugodtan a helyszínen a reggeli kávédat vagy az ebédedet, ezzel nemcsak a környezeted óvod, de neked sem kell mindent rohanás közben csinálnod, így saját stressz szintedet is csökkentheted.

A szervezőknél és a fellépőknél is betelt a pohár.

Leadfoto: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!