Hirdetés

Már megint a férfiak vitáznak az abortuszról - Jól van ez így?

„Az ideális az volna, ha a méhmagzatot is megilletné az emberi élet védelmének joga" – ezt mondta Lenkovics Barnabás, a legfőbb bírói testület elnöke, aki leszögezte, ha ezt elérnék, annak akkora jelentősége lenne, mint a rabszolgaság eltörlésének. Az abortuszellenes nézeteit nem titkoló Ab elnök a Heti válasznak adott interjújában beszélt bővebben a témáról.

Nem lehet megtiltani

Lenkovics szerint a magzatelhajtás nem jogi kérdés, "hanem az emberiség morális fejlődésének problémája". Míg az erkölcs belülről motivál, a jog kívülről, külső kényszerrel próbál hatni, ekkora méretekben pedig nem bevethető – írja a Heti válaszra hivatkozva a hvg.hu.

Az oldal kiemelte: a legfőbb bírói testület elnöke úgy gondolja, bár a magzatnak is járna az élet védelméhez való, egyébként mindenkit megillető emberi jog, az abortuszt nem lehet bűncselekménnyé tenni, mivel évente borzasztóan sokszor, 33 ezerszer fordul elő.

Lenkovics Barnabás - akinek februárban jár le a mandátuma, de újra megpályázza a pozíciót - egyébként soha rejtette véka alá, hogy nem ért egyet az abortusszal. A magzat élethez való jogáról című, 1990-es írásában például ez olvasható: "„Ha pedig a jog a legelvetemültebb bűnözőkkel szemben is emberséges, mennyivel inkább az kell hogy legyen a létező legártatlanabb emberi lényekkel, a méhmagzatokkal szemben.”

Meddig legális az abortusz? Kattints a következő oldalra!

Fotó: MTI

Oldalak

Szólj hozzá Te is!