Terhes vagy? 7 kérdés és válasz a rettegett Zika vírusról

Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetést adott ki a Zika vírus miatt, amely már nemcsak Amerkában van jelen, hanem Európát is elérte. A fertőzés főleg a várandós nőkre veszélyes, ugyanis komoly fejlődési rendellenességeket okoz, ám ellenszere nincs. Nézzük, mit érdemes tudnod.

A Zika-vírust már Európában is megtalálták: tíz holland, három brit és egy dán férfi szervezetében mutatták ki, de Svédországban és Németországban is regisztráltak már betegeket. A kórt az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, ám egyes tudományos műhelyek szerint szexuális úton és várátömlesztéssel is fertőz.

Tünetei leginkább az influenzára hasonlítanak: kötőhártya-gyulladás, láz és izomfájdalom kíséri. Az állapotos nőknél azonban sokkal veszélyesebb: a terhesség bármely szakaszában vetéléshez, a gyermek halva születéséhez, fejlődési rendellenességekhez és kisfejűséghez vezethet.

Létezik-e védőoltás vagy gyógyszer a vírus megelőzésére, kezelésére?

Egyelőre nincs ismert ellenszere vagy gyógymódja a vírusnak, bár a kutatólaboratóriumok gőzerővel dolgoznak a szérumon.

Terhes vagyok. Utazhatok olyan országba, ahol Zikával fertőzött betegeket regisztráltak?

Amíg többet nem tudunk, ilyen esetben érdemes speciális óvinztézkedéseket tenniük azoknak a nőknek, akik gyermeket várnak vagy terveznek és fertőzött területre utaznak.

A terhesség bármelyik trimeszterében érdemes elhalasztani az utazást oda, ahol nagy számú Zika megbetegedést regisztráltak. Akik mégis vállalkoznak az útra, keressék fel orvosukat azzal kapcsolatban, hogyan védhetik meg magukat a moszkitó csípések ellen.

Az épp teherbe esni próbáló nőknek szintén szigorúan követniük kell az orvosi utasításokat azzal kapcsolatban, hogyan tudják megvédeni magukat a szúnyogcsípésektől.

Hogyan előzhető meg? Klikk tovább!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!