A magnéziumhiány legfontosabb oka és tünetei
A kalcium mellett a magnézium az egyik olyan ásványi anyag, amelynek a hiánya számos komoly problémát okozhat a szervezetünkben, így érdemes oda figyelni a megfelelő pótlásra.
A magnézium alapvetően a kalcium mellett részt vesz a csontok és a fogak felépítésében, de nem csak ezen a területen jelent problémát az esetleges hiánya. Ugyanis a magnézium elengedhetetlenül fontos az idegrendszerünk megfelelő működéséhez, de a szívizom működését is segíti, illetve az energiatermelő folyamatokban is fontos feladata van.
A magnéziumhiány tünetei
A magnézium hiányának leggyakoribb figyelmeztető tüneteiként az izomgörcsök, szívritmus zavar, koncentráló képesség hiánya, illetve a viselkedésbeli zavarok-fokozott ingerlékenység, lehangoltság-is megjelenhetnek.
De a figyelmeztető tünetek mellett néhány betegség kialakulásáért is felelős lehet a szervezetünk alacsony magnézium szintje. Ilyenek például a magas vérnyomás, depresszió, cukorbetegség, migrén és akár a csontritkulás is.
A hiányállapot okai
A magnézium hiány kialakulásának számtalan életmódbeli oka lehet. A legfontosabb okok közé sorolható a mozgásszegény életmód, a fokozott cigaretta és alkoholfogyasztás, a nem megfelelő táplálkozás, kávé illetve szénsavas italok fogyasztása. De az édességekkel is érdemes óvatosabban bánnunk, ugyanis a finomított cukor fokozza a magnézium kiválasztását a szervezetben.
Az életmódbeli problémák mellett azonban lehetnek olyan sajátos helyzetek, amikor fokozódik a szervezetünk magnézium szükséglete.
- erősebb szellemi vagy fizikai munka, illetve az ezzel járó állandó stresszes életmód
- cukorbetegség, magas vérnyomás, illetve az asztmában szenvedőknek is több magnéziumra van szükségük
- terhesség ideje alatt is jobban oda kell figyelni a magnézium pótlására
Magnézium tartalmú ételek
Ha már kialakult a hiány vagy csak szeretnéd megelőzni, akkor érdemes az alábbi ételekből minél többet fogyasztanod.
Fontos magnéziumforrások lehetnek a különféle olajos magvak (mandula, mogyoró, földimogyoró, dió, szezámmag), a bab, lencse, brokkoli, spenót, krumpli. Gyümölcsök közül a banán, kivi és a füge. A húsok közül pedig részesítsük előnybe a különféle halakat, pulyka, illetve csirkemellet vagy a marhahús fogyasztását.