A lelki egészség és a veszélyes gyógyszermellékhatások

A lelki egészség világnapján civil önkéntesek információs anyagokat osztottak az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Központ előtt a pszichiátriai szerek káros mellékhatásairól. Bár vezető pszichiáterek széles körben propagálják, hogy kezeléseik elengedhetetlenek a lakosság lelki egészségéhez, kevesen tudják, hogy a pszichiátriai szerek milyen veszélyes mellékhatásokat okozhatnak – amellett, hogy a lelki egészséget nem állítják helyre.

Október 10-én, a lelki egészség világnapján az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű emberjogi szervezet önkéntesei azzal hívták fel a figyelmet a téma fontosságára, hogy információs füzeteket osztogattak az érdeklődőknek a Nyírő Gyula Kórház előtt, amely intézmény helyet ad a nemrég megnyitott Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Központnak (OPAI). Az akció célja az volt, hogy a világnap kapcsán felhívja a figyelmet: a leghétköznapibb pszichiátriai szereknek is komoly és veszélyes mellékhatásaik lehetnek, amelyekről a fogyasztókat rendszerint nem tájékoztatják.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!

Az információs füzeteket a szervezet nemzetközi központja állította össze, az anyagok külön adnak tájékoztatást az antidepresszánsok, antipszichotikumok, szorongásoldók, hangulatstabilizátorok és pszichostimulánsok hatásairól, felsorolva a gyógyszerkönyvek által megadott mellékhatásokat, amelyek lehetnek többek között szorongás, idegesség, remegés, szívproblémák, cukorbetegség, szexuális problémák, kontrollálhatatlan végtagmozgások – a listát hosszan lehet folytatni. Külön kiadvány foglalkozik egyes pszichiátriai szerek erőszakos viselkedést vagy öngyilkossági gondolatokat okozó hatásairól, amelyekről egyre több hivatalos szakhatóság is beszámol.

A lelki egészség világnapja alkalmából a szervezet fontosnak tartja felhívni a figyelmet, hogy ezeknek a szereknek nem csupán a mellékhatásaik riasztóak, de az emberek lelki egészségét sem tudják helyreállítani, csupán a kellemetlen tüneteket képesek kémiailag elnyomni. Ugyanakkor, mivel a társadalom mentális egészsége rendkívül fontos, olyan programoknak kellene támogatást nyújtani, amelyek valóban az emberek lelki egészségét szolgálják.

Forrás: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

Oldalak

Szólj hozzá Te is!