Hetek óta szenvedsz a makacs köhögéstől? 6 komoly betegség tünete is lehet

Az utóbbi időben te is állandó köhögéssel küzdesz? Ne dugd a fejed a homokba, hanem járj utána, hogy mit próbál jelezni a tested: a köhögés ugyanis számos, akár súlyos betegségre utalhat. Nézzük a 6 leggyakoribb okot!

Nátha

Eddig tart a köhögés: 1-2 hét

Ha megfáztunk, ami ebben a nyirkos, ködös és esős időben nem csoda, akkor az orrfolyás, torokfájás és hidegrázás mellett a köhögés is nehezíti a szervezet normális működését. Ezek közül a tünetek közül a köhögés a legmakacsabb, mert míg a többi néhány nap alatt elmúlik, a köhögésnek néha két hét is kell ahhoz, hogy nyom nélkül köddé váljon. Ha jót akarunk magunknak, akkor nemcsak olyan készítményt veszünk be, ami a nátha összes tünetét egyszerre enyhíti, hanem kifejezetten a köhögésre is szedünk valamit.

Mit kell tenni, ha nem akarunk megfázni, és milyen házi praktikákkal győzhetünk, ha mégis megbetegedtünk? Cikkünkből kiderül!

Bronchitis

Eddig tart a köhögés: néhány naptól néhány hétig

A köhögés másik gyakori oka a bronchitis, vagyis a hörghurut, a hörgők nyálkahártyájának krónikus vagy akut gyulladása. Kezdetben enyhe köhögéssel indul, később azonban fájdalmas, gyakran fulladozással járó állapothoz is vezethet, ha nem kezdik el idejében kezelni. Két fajtája van, a heveny és a krónikus: előbbi magától is képes meggyógyulni, bár ez időbe kerül, utóbbi a hörgők olyan tartós gyulladását okozhatja, mely megváltoztatja a hörgők falának állapotát, és légzésfunkciós zavarokat idézhet elő. Pihenés, sok meleg folyadék és antibiotikum – ez a 3 kulcsszó bronchitis esetén!

Tüdőgyulladás

Eddig tart a köhögés: néhány héttől egy hónapig

A tüdőgyulladás vírusos és bakteriális fertőzés miatt alakulhat ki. Nem könnyű felismerni, mert megfázásra vagy influenzára hasonlít, vagyis köhögéssel, lázzal, levertséggel jár. Ha ezek mellett a tünetek mellett légszomj, mellkasi fájdalom és kis mennyiségű fehér, vagy sárgás-zöldes köpet is tapasztalható, akkor viszont már tüdőgyulladásra kell gyanakodni. Antibiotikummal a baktérium okozta tüdőgyulladás általában jól kezelhető, az antibiotikummal szemben rezisztens törzsek azonban fokozódó problémát jelentenek – írja a webbeteg.hu.

Fotó: naturalon.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!