4 vitaminbomba őszre - Zöldségekkel az egészségért
Szerencsére ősszel sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről, jónéhány vitaminbombának pont ezekben a hónapokban van szezonja. Nézzünk közülük most négyet!
Póréhagyma
A piacok és a boltok polcai szerencsére már tele vannak a vaskos póréhagymákkal. Felhasználási módja szinte végtelen, vághatjuk a rántottánkba, fogyaszthatjuk köretként, készíthetünk belőle krémlevest, de rizottók egyik összetevője is lehet. Ami pedig a pozitív hatásait illeti, olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, kálium, foszfor, emellett gazdag folsavban és B6-, valamint C-vitaminban. Rokonaihoz hasonlóan antioxidáns hatással is rendelkezik, köszönhetően az allicin kéntartalmú vegyületnek. A póréhagyma rostjai az emésztést segítik elő, de megfázás ellen is bevethetjük, hiszen a benne lévő hatóanyagok képesek kezelni a torkunkban lévő gyulladásokat.