Christmas

Vedd könnyedén a karácsonyt! Így étkezz tudatosan az ünnepek alatt - már ha szeretnél

Az ünnepi lakomákról sokunknak nem éppen az egészséges táplálkozás jut eszébe. A legtöbben úgy tartják, ez az évnek azon időszaka, amikor semmire sem kell vagy lehet nemet mondani. Sós után jön az édes, édes után a savanyú és mindezt újra elölről, egészen az új évig. Ha idén azonban te is szeretnél egy kicsit tudatosabban étkezni az ünnepek alatt, vagy vendégeid örvendeztetnéd meg pár könnyedebb falattal, akkor ezek a tuti tippek neked szólnak!

Élet a sütőolajon túl

A karácsonyi asztal elmaradhatatlan fogásai a pompás sültek és illatos halételek, amik a legtöbb magyar háztartásban aranyszínű, sistergő bő olajban készülnek, hiszen nagymamáink is így tanították. Ha ezúttal azonban szakítanánk a hagyományokkal és szeretnénk egy kicsit kevésbé megterhelő formában elkészíteni ezeket a fogásokat, sütőolaj helyett olívaolajon is megsüthetjük a húsokat egy serpenyőben, panírozás helyett pedig bátran grillezhetünk is. Utóbbival nem csak időt takaríthatunk meg, de jelentősen csökkenthetjük az étkek szénhidrát-tartalmát is, nem utolsó sorban pedig gluténérzékeny vendégeinknél is szerezhetünk egy jó pontot.

Termék TIPP: Az első osztályú, kizárólag mechanikai eljárással előállított dmBio extra szűz olívaolajat egy generációk óta olívaolaj-készítéssel foglalkozó olasz családi vállalkozásban állítják elő. A közepesen gyümölcsös, kiegyensúlyozott ízű olaj ideális egy könnyű sütéshez és pároláshoz, de salátaöntetek alapanyagaként is kiváló.

dmBio extra szűz olívaolaj

Minőségi alapanyagok

Nincs karácsony sütemény nélkül, az azonban nagyon nem mindegy, milyen alapanyagokból készülnek az ünnepi finomságok. A hozzáadott mesterséges adalékanyagok és aromák egyáltalán nem tesznek jót a szervezetünknek, vásárlás előtt éppen ezért célszerű átfutnunk az adott termék összetevőit, illetve megnézni a származási helyét. A kétes eredetű tortabevonók és alacsony minősítésű csokoládék helyett válasszunk inkább magasabb kakaótartalommal rendelkező, minőségi étcsokoládét, amivel nem kell izgulnunk a végeredmény miatt.

Termék TIPP: A legjobb minőségű, méltányos ökológiai gazdálkodásból származó kakaóbabból készült dmBio étcsokoládé 90% kakaótartalommal a valódi keserűcsokoládé ízélményét nyújtja. Gondosan válogatott összetevőinek és a kíméletes, alacsony hőfokon történő konsírozásnak köszönhetően gazdag, kakaós ízvilágot nyújt.

Az ételek mellett persze legalább olyan fontosak az italok is: ha szeretnénk egy kicsit jobban odafigyelni a kalóriafogyasztásra az ünnepek alatt, akkor cukros üdítők helyett válasszunk inkább 100%-os gyümölcsleveket. Ezeket a gyerekek is szívesen fogyasztják, és a szervezetünknek is jobban esnek mint az agyoncukrozott italok.

Termék TIPP: A zamatos vegán dmBio mild almalé különösen lágy és kellemesen édes ízű, alacsony savtartalmú bio almából préselve készült, megtartva értékes vitaminjait. A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően az almalében maradnak a bioalma értékes alkotóelemei, így mindig élvezhető a friss és kellemes gyümölcsíz!

dmBio mild almalé

Remek köret ötletek

Az ünnepi sütés-főzés során sokszor az is nagy fejtörést okoz, hogy a fő fogás mellé milyen köretet válasszunk. Ha szeretnénk kitörni a retro vonalas sültburgonya, rizi-bizi vagy törtkrumpli világából, érdemes lehet körülnézni az áruházak egyéb gabonákat kínáló polcain. A kuszkusz, bulgur vagy quinoa nagy előnye például, hogy nem csak önmagukban, de saláták összetevőjeként is felhasználhatók, így változatos felhasználási lehetőséget nyújtanak a konyhában. Arra azonban mindenképp figyeljünk, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk át őket, így biztosan nem hagynak maguk után keserű utóízt.

Termék TIPP: Az ökológiai gazdálkodásból származó dmBio kuszkusz gyorsan elkészíthető, ízletes hozzávaló. A keleti konyha klasszikus élelmiszere, ami csupán 10 perc alatt elkészíthető, bátran használhatjuk húsok mellé köretként vagy saláták, levesek hozzávalójaként.

Egy kis figyelmesség a vendégek felé

Manapság már nem igen találkozunk olyannal, akinek a családi-, vagy baráti körében ne küzdene valaki ételérzékenységgel. A glutén- és laktóz intolerancia gyakoribb, mint gondolnánk, elszenvedői pedig éppen ezért mérhetetlenül hásálak tudnak lenni egy kis figyelmességért. Ha szeretnénk a kedvükben járni, az ünnepi készülődés során tejszín helyett használjunk kókusztejet, ami ugyanúgy besűríti a szaftos ételeket, mint a laktóztartalmú verzió, mégsem okoz gyomorbántalmakat. Tudatosan táplálkozó családtagjaink azt is értékelni fogják, ha fehér liszt helyett teljes kiőrlésűvel készítjük a menüt, de az is remek ötlet, ha a búzalisztet zablisztre cseréljük.

Termék TIPP: A dmBio gluténmentes zabliszt remek alternatívát nyújt a hagyományos búzaliszt helyett, a 60 százalékos dmBio kókusztej pedig ideális vegán helyettesítője a tejnek és a tejszínnek!

További tippekért és alapanyagokért látogass el a dm oldalára!

A cikkhez tartozó galéria: 
dmBio kuszkusz
dmBio kókusztej
dmBio gluténmentes zabliszt
extra szűz dmBio kókuszzsír
dmBio étcsokoládé 90% kakaótartalommal

Oldalak

Christmas
Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...
Egészség
A kertedben hasznos gyógynövény lehet, a szántóföldeken viszont sok bosszúságot képes okozni.
Sztárok
Csütörtök délelőtt jelentették be, hogy az 55 esztendős ausztrál énekesnő is fellép majd az idei Sziget Fesztiválon.