Az örök dilemma: Tényleg kell a papír a boldog párkapcsolathoz?

Önéletrajzi ihletésű cikkem témája a közelgő házasságkötésem kapcsán került napirendre. Az eltérő álláspontokat képviselők a következő kérdést boncolgatták: a házasság, vagy az élettársi kapcsolat az ideális a párkapcsolat és a kapcsolatban élő személyek szempontjából?

Tóth Kornélia, az ország RandiGuruja

Blogomban és videóimban elmondom a társkereséstől a párkapcsolatig vezető út lépéseit, az útközbeni buktatók megoldásait. A sikeres és tartós párkapcsolathoz a tudatos társkeresés szemléletét osztom meg olvasóimmal. Tarts velem a boldogság és a szerelem megvalósulásához.

Az álláspontok kristály tisztán kimondattak. Hezitálással nem találkoztam rövid jegyességem során. Van, aki házasság párti, mégpedig azért, mert jó érzés papírformailag is tartozni a másikhoz. Azt mesélte az illető, hogy kifejezetten erőt adott számára az, hogy felvette a férje nevét. A kapcsolatuk minőségi szintre emelkedett, ezáltal az összetartozás még szorosabb lett. Van, akinek fizikai betegség vagy lelki szorongása szűnt meg. Más esetben a gyermekáldás köszöntött be. Sok pozitív példát hallottam a házasságkötés utáni időszakról. Kisebb településen például a környezet tisztelettel viszonyult a nőhöz, mint feleséghez, ami viszont ez esetben a válást követően visszájára fordult. Aztán volt, akinél a szülők megnyugtatása miatt köttetett a házasság. Ez is jól alakult, a szülők is biztonságban tudták a gyermeküket, és a szerelem is stabil alapokat kapott.

Szép keret a házasság, mely esetben a keretformákat a feleknek illik betartaniuk, úgy is, mint a fogadalmat, úgy is, mint az egymásnak kijáró tiszteletet, és egyéb normákat, a másik elvárásainak megfelelve.

A házasság nem nyújt azoknak biztos alapot, akik attól várják a megoldást, hogy aláírnak egy papírt. A problémák elodázása, ki nem mondása, a szőnyeg alá söprése annál rosszabb taktika, minél tovább nyúlik. A problémákat azonnal - amikor még felszínen vannak - kell megbeszélni. A viták, surlódások súlyosbodásához fog vezetni a szorosabb kapcsolat.

Lapozz, folytatjuk!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!