Édesburgonya-krémleves ropogós meglepetéssel - Az ősz kedvenc mindenmentes levese

Az őszi-téli édesburgonya mánia apropóján készítettem ezt a finomságot. Alapvetően imádom a leveseket, de télen még többet készítek, főleg krémleveseket. Nagyon jó állagúra sikeredett, könnyed, de mégis laktató, jól felmelegít ebben a hideg időben. A tetejét friss csírával és pörkölt kesudióval díszítettem, de ez el is hagyható vagy helyettesíthető bármilyen más maggal, ízlés szerint (bár én nem ajánlom, mert nagyon finom vele). Hirtelen nem volt otthon zöldségleves alaplevem így azt alatura bio zöldségleves kockából készítettem. Friss csírát a vasárnaponként megrendezésre kerülő Szimpla őstermelői piacon szoktam beszerezni.

Miklós Glória - gasztroblogger

A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen az egészséges táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet.

Édesburgonya krémleves

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók: kb. 4-5 fő részére

  • 1,5 liter zöldségleves alaplé
  • 1 kg édesburgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 szál újhagyma
  • friss gyömbér kb. 3 cm-s darab
  • fél lime leve
  • 1,5 tk. őrölt római kömény
  • 1,5 tk. őrölt koriander
  • fél tk. kurkuma
  • só ízlés szerint
  • friss csíra ízlés szerint
  • 1 marék pörkölt kesudió
  • 3 ek. kókuszzsír

Elkészítése:

Elkészítjük a zöldségleves alaplevet: 1,5 liter vízbe teszünk 2 kockát és felforraljuk. A kesudiót egy serpenyőben lepirítjuk. Az édesburgonyákat megmossuk (nem kell megpucolni). Nagyobb darabokra vágjuk, betesszük a sütőbe (180 fok, légkeverés) és kb. 20-30 perc alatt megpuhul (villával ellenőrizzük). Hagyjuk kicsit hűlni, majd könnyedén letudjuk húzni róla a héját. A hagymát és az újhagymát felszeleteljük, és kókuszzsíron puhára pároljuk. Hozzáadjuk az édesburgonyát és összeturmixoljuk botmixerrel vagy turmixgépben (érdemes hozzáadni a zöldséglevesből, hogy könnyebben menjen). Majd hozzáadjuk a többi levet, a fűszereket, belereszeljük a gyömbért, belenyomjuk a fél lime levét, megsózzuk ízlés szerint és összefőzzük. Kesudióval és friss csírával tálaljuk (úgy is nagyon jó, ha belekeverünk kesudió darabokat a levesbe).

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.

Lapozz, még több egészséges receptért!

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Sztárok
Vida McConaughey nem sűrűn mutatkozik a nyilvánosság előtt, a minap azonban a csinos lány kivételt tett, és elkísérte világhírű édesapját egy kosárlabda meccsre, ahol bizony mindenki megbámulta őt,...
Sztárok
Diana hiába dobta be magát és minden tudását annak érdekében, hogy kifejezze szerelmét Károly előtt, ajándéka süket fülekre talált, ugyanis a király - akkor még csak herceg - egyáltalán nem örült...
Lifestyle
Ezek a folytatások izgalmas új részekkel bővítik a már ismert történeteket, és várhatóan nagy érdeklődésre tartanak majd számot a Netflix előfizetői körében.
Lifestyle
Ha legközelebb gyorsan szeretnéd megszárítani a ruháidat anélkül, hogy szárítógépet kellene használnod vagy túl sok helyet foglalnál a lakásban, próbáld ki ezt az egyszerű, de nagyszerű praktikát, és...
Lifestyle
Ha legközelebb egy elegáns helyen vacsorázol, érdemes kipróbálni ezeket az egyszerű, mégis hatékony jelzéseket, amelyekkel csendesen, de határozottan kommunikálhatod a felszolgálóknak az igényeidet.
Lifestyle
Ahogy a természet átfordul nyárból az őszbe, úgy érkezik meg a csillagjegyek személyiségébe is a változás. Az augusztus végétől szeptember végéig terjedő időszak a Szüzek ideje, ekkor ismét a Föld...