Egészség

Így lehet új életet kezdeni agysérülés után

Egy agysérülés alapjaiban rengeti meg a személyiséget. Leggyakrabban stroke okoz ilyen problémát, amely - tapasztalataim szerint - leginkább a 60 év feletti korosztályt sújtja, de sajnos egyre gyakoribb az 50-es korosztályban is. Sőt, ha rizikófaktor is társul hozzá – pl. fel nem ismert szívprobléma – akkor fiatalabbaknál is előfordul.

Pollák Ildikó - neuropszichológus

Már a gimnáziumban érdeklődtem a pszichológia iránt. Érdekeltek az emberek, az emberi viszonyok és a cselekedeteiket befolyásoló tényezők. Fő szakterületem az agysérült személyek rehabilitációja, de sokan keresnek fel - akár a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben is, ahol magánpraxist viszek -, figyelemzavarral, memóriaproblámákkal. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Felborulhat az önmagunkról kialakított kép

Stroke esetében nagyrészt agyi infarktusról, azaz valamely agyi ér elzáródásáról beszélünk, de ide sorolható a ritkábban előforduló agyvérzés is. Sajnos azonban közúti balesetek következményeképp is gyakori lehet az ún. traumás agysérülés. Szívmegállás következtében pedig oxigénhiányos állapot léphet fel az agyban, amely szintén okozhat maradandó agysérülést. Ilyenkor megváltozhat a mozgásképesség, valamint a különböző mentális funkciók is károsodhatnak, mint pl. az emlékezet, az ítélőképesség, a szociális viselkedés, a tájékozódási képesség, a gondolkodás.

Mindezzel együtt változhat a munkaképesség, a tanulási képesség, felborulhat az eddig önmagunkról kialakított kép, és megkezdődik egy átértékelési folyamat. Gyakran újra ki kell alakítani egy énképet, azt meg kell próbálni elfogadni és szeretni, önbizalomra szert tenni, és a célokat is át kell strukturálni. A régi barátok gyakran nem tudnak az új helyzettel mit kezdeni, új kapcsolatokat kell kialakítani. Ha pl. a balesetben nem ő volt a vétkes, a haraggal is kell kezdeni valamit. Ez hosszú éveket is igénybe vehet.

Ne szégyellj segítséget kérni - a folytatásban kiderül, hova fordulj!

Fotó: pexels.com

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
Hajunkat parfümözni nem igazán számít újdonságnak. Egyáltalán nem mindegy viszont, hogy milyen összetevőkből áll az adott parfüm, amit hajunkra permetezünk.
Lifestyle
Neked mi az 5 legjellemzőbb tulajdonságod a horoszkópod szerint? Nem biztos, hogy az, amire számítanál!
Fashion&Beauty
Irritációt és szárazságot észlelni bőrünk bármely területén kellemetlen. Száraz szemhéjjal küzdeni viszont különösen fájdalmas és zavaró tud lenni.