Recept

Mentás-kesudiós borsófőzelék csicseriborsós fasírttal

Emlékszem, amikor kisgyermek voltam és nagymamám megkért, hogy segítsek neki a konyhai teendőkben, akkor azt szerettem a legjobban, amikor borsóból készítettünk valamit. Ilyenkor ki kellett mennem a kertbe, leszedni a borsót, majd kifejteni a szemeket belőle. Igen ám, csak legtöbbször, amikor arra került a sor, hogy tegyem be a lábosba a pucolt borsót, akkorra már a legnagyobb részét megettem. Mondhatom szerintem bátran, hogy a történelem ismétli önmagát. A minap a fiaimat felültettem a konyhapultra és együtt fejtettük a borsót. A fele a pocakjukban landolt, de egy kevés megmaradt, amivel készítettem egy főzeléket. Nem klasszikusnak mondható borsófőzeléket. :-) A lisztet kesudióval, a tejszínt mandulatejjel helyettesítettem és még izgalmasabbá tettem az összhatást egy kis mentalevéllel. Nyárias, üde, friss, színe miatt viszont izgalmas és megunhatatlan. Ez a borsófőzelék. Ízben pedig egy csicseriborsós fasírtot választottam hozzá. Csak ha valaki egy picit szeretne hús nélkül is laktató fasírtot enni. Próbáljátok ki!

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Mentás-kesudiós borsófőzelék csicseriborsós fasírttal

Elkészítés: Konzerv csicseriborsóval: 30 perc, friss csicseriborsóval: 2 óra 30 perc (Előkészület: 24 óra)
Mennyiség: 20-22 db fasírt, 2 adag borsófőzelék

Hozzávalók

  • 2 db konzerv csicseriborsó (1 db: 310 g) vagy 500 g friss csicseriborsó
  • 1 tk. pirospaprika
  • 3 ek. zsemlemorzsa + fasírt külső beszórásához
  • 2 db tojás + 1 tojássárgája
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 2 db gerezd fokhagyma
  • olaj kisütéshez
  • 320 g friss fejtett cukorborsó
  • 50g kesudió
  • 3 dl mandulatej (helyettesíthető: rizs-, szója- vagy tehéntejjel)
  • 1 db mentalevél
  • só, bors ízlés szerint

Lépésről-lépésre

Abban az esetben, ha nem konzervet használunk, akkor a csicseriborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss vízben tesszük fel főni. Amikor félig megpuhult, megsózzuk. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük.

A vöröshagymát a fokhagymával együtt üvegesre pároljuk egy kevés olajon.

Majd ha megpuhult, akkor a turmixgépbe tesszük a csicseriborsóval és a tojásokkal.

Ha krémesre aprítottuk, akkor átöntjük egy tálba és hozzákeverjük a zsemlemorzsát, a pirospaprikát, majd sózzuk, borsozzuk.

A masszából kisebb gombócokat formálunk, ellapítjuk és kívülről is zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük róla.

Időközben elkészítjük a borsófőzeléket. Egy edénybe beleöntjük a mandulatejet és hozzáadjuk a friss cukorborsót és a kesudiót. Forrástól számított 10 percig főzzük, úgy, hogy beleteszünk még 1 mentalevelet.

Ha elkészült, várunk pár percet, hogy a keverék lehűljön egy kicsit, majd turmixgépbe tesszük és krémesre pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Megjegyzés: Abban az esetben, ha turmixgép nem tudja krémesre darálni a csicseriborsós masszát, akkor adjunk hozzá egy kicsit a léből, amiben a csicseriborsó főtt.

Tipp: Én a fasírt kisütéséhez szőlőmag olajat használtam.

A következő oldalon mutatok még 2 szuperegészséges receptet. Ha kíváncsi vagy rá, lapozz!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Lifestyle
Ha szeretsz étteremben enni és kedveled a gourmet fogásokat, akkor biztosan jártál már olyan helyen, ahol a luxuskörülmények közt felszolgált ételek egészen aprócskák voltak. Nos, ennek is megvan az...
Lifestyle
Már unod a megszokott kávézást reggelente? Mutatunk egy tippet, amivel alaposan fel tudod dobni az ízét!
Home&Design
A nyár a kerti partik és a közös, késő esti, kinti iszogatások évszaka, így nem meglepő, ha benned is feltámad a vágy, hogy gyönyörűvé és hangulatossá varázsold az atmoszférát odakint - még az évszak...