Mentás-kesudiós borsófőzelék csicseriborsós fasírttal

Emlékszem, amikor kisgyermek voltam és nagymamám megkért, hogy segítsek neki a konyhai teendőkben, akkor azt szerettem a legjobban, amikor borsóból készítettünk valamit. Ilyenkor ki kellett mennem a kertbe, leszedni a borsót, majd kifejteni a szemeket belőle. Igen ám, csak legtöbbször, amikor arra került a sor, hogy tegyem be a lábosba a pucolt borsót, akkorra már a legnagyobb részét megettem. Mondhatom szerintem bátran, hogy a történelem ismétli önmagát. A minap a fiaimat felültettem a konyhapultra és együtt fejtettük a borsót. A fele a pocakjukban landolt, de egy kevés megmaradt, amivel készítettem egy főzeléket. Nem klasszikusnak mondható borsófőzeléket. :-) A lisztet kesudióval, a tejszínt mandulatejjel helyettesítettem és még izgalmasabbá tettem az összhatást egy kis mentalevéllel. Nyárias, üde, friss, színe miatt viszont izgalmas és megunhatatlan. Ez a borsófőzelék. Ízben pedig egy csicseriborsós fasírtot választottam hozzá. Csak ha valaki egy picit szeretne hús nélkül is laktató fasírtot enni. Próbáljátok ki!
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Mentás-kesudiós borsófőzelék csicseriborsós fasírttal
Elkészítés: Konzerv csicseriborsóval: 30 perc, friss csicseriborsóval: 2 óra 30 perc (Előkészület: 24 óra)
Mennyiség: 20-22 db fasírt, 2 adag borsófőzelék
Hozzávalók
- 2 db konzerv csicseriborsó (1 db: 310 g) vagy 500 g friss csicseriborsó
- 1 tk. pirospaprika
- 3 ek. zsemlemorzsa + fasírt külső beszórásához
- 2 db tojás + 1 tojássárgája
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 2 db gerezd fokhagyma
- olaj kisütéshez
- 320 g friss fejtett cukorborsó
- 50g kesudió
- 3 dl mandulatej (helyettesíthető: rizs-, szója- vagy tehéntejjel)
- 1 db mentalevél
- só, bors ízlés szerint
Lépésről-lépésre
Abban az esetben, ha nem konzervet használunk, akkor a csicseriborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss vízben tesszük fel főni. Amikor félig megpuhult, megsózzuk. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük.
A vöröshagymát a fokhagymával együtt üvegesre pároljuk egy kevés olajon.
Majd ha megpuhult, akkor a turmixgépbe tesszük a csicseriborsóval és a tojásokkal.
Ha krémesre aprítottuk, akkor átöntjük egy tálba és hozzákeverjük a zsemlemorzsát, a pirospaprikát, majd sózzuk, borsozzuk.
A masszából kisebb gombócokat formálunk, ellapítjuk és kívülről is zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük róla.
Időközben elkészítjük a borsófőzeléket. Egy edénybe beleöntjük a mandulatejet és hozzáadjuk a friss cukorborsót és a kesudiót. Forrástól számított 10 percig főzzük, úgy, hogy beleteszünk még 1 mentalevelet.
Ha elkészült, várunk pár percet, hogy a keverék lehűljön egy kicsit, majd turmixgépbe tesszük és krémesre pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Megjegyzés: Abban az esetben, ha turmixgép nem tudja krémesre darálni a csicseriborsós masszát, akkor adjunk hozzá egy kicsit a léből, amiben a csicseriborsó főtt.
Tipp: Én a fasírt kisütéséhez szőlőmag olajat használtam.