"Van, amikor gyerekaltatás vagy vezetés közben jut eszembe valami…" - Interjú Bödőcs Tiborral

Bödőcs Tibor egy hosszabb alkotói szabadság után 2017 februárjában új esttel lép a Dumaszínház közönsége elé. A humoristát az alkotói folyamatról és az új műsor anyagáról is kérdeztük.

Egy ideje nem léptél fel közönség előtt, hogy az új önálló esteden dolgozz. Meddig tart még ez az alkotói szabadság?

Ez most egy hosszabb periódus, ami a februári bemutatómig tart. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy színházi bemutatót, ami a premierre kész lesz, sokkal inkább egy kezdeti állapota lesz a leendő, negyedik önálló estemnek, amit február ötödikétől kezdek el mondani, Nincs idő gólörömre címmel. Egyébként 2000 óta nem tartottam ilyen hosszú szünetet, mióta rendszeresen fellépek a magyar showbusiness különböző állomásain.

Termékeny időszak ez számodra?

Úgy érzem, jót tesz. Ezen kívül írok egy irodalmi paródiakötetet, amivel szintén jól állok, bár még bőven lesz vele munka.

Ennek a paródiakötetnek előképe az Így írtok ti?

Persze, hiszen ez a leghíresebb magyar irodalmi paródiakötet, és nyilván mindenki Karinthyt emlegeti, mikor elmondom, min dolgozom. Pár lényeges különbség azért lesz, hiszen ő a kortársairól írt, a Nyugat-nemzedéket és a kor mára elfeledett, tehetségtelenebb íróit karikírozta. Ezzel szemben én főleg befejezett életműveket parodizálok. Ez alól két kivétel van: Bodor Ádám és Krasznahorkai László.

Milyen tematika alapján állítod össze a paródiákat?

Kétféle szerző kerül be a kötetbe, akiket nagyon szeretek, és akik nagyon dühítenek. Akik dühítenek, azok se akárhogy, szóval ők is nagy írók. Onnan jött az ötlet, hogy Szálinger Balázs és Cserna-Szabó András rávettek, hogy még többet írjak, miután kibukott belőlem egy paródia Hamvas Béláról, ami a Hévíz című folyóiratban jelent meg. A szerkesztőknek nagyon tetszett, amin fellelkesültem, és elküldtem pár barátomnak, akiknek szintén. Ez bátorságot adott a következőhöz, majd az azt követőhöz, és így tovább. Egyszer csak azt mondta Cserna-Szabó András, hogy a Helikon kiadó, aki Márait is gondozza, kiadná őket, és felgyorsultak az események.

Lapozz, az interjú még folytatódik!

Oldalak

Utazás
Egy friss felmérés szerint a Z generáció nőinek több mint fele fontolóra venné, hogy egyedül utazzon külföldre.
Egészség
A listán rajta vannak az agyoncukrozott gabonafélék, de sok más termék is, amit alapból imádunk. Megmutatjuk, hogyan nem kellene étkezned a nap kezdetekor.
Sztárok
Bátran kimondhatjuk, hogy a rappert nehéz féken tartani. Kanye West most újra bunyózott hirtelen felindulásból.