Agymenő blog - A tökéletes alak "titkai"

Itt a tavasz, még akkor is, ha esik vagy éppen havazik. A nőkben felébredt a tudat: lassan vetkőzni kell! Mármint, nem lesz az az áldásos pulcsi, ami elfedi a télen felszedett vagy már évek óta dédelgetett kilókat. Honnan tudom?

Már az újságosnál feltűnt, hogy a szokásos polcok majdnem üresek. Pontosabban a diétás, wellness-es magazinok rohamosan fogynak. Aztán a teremben: vadul (és legtöbbször eszetlenül) edző nők hömpölyögnek gépről gépre, te meg nézel bambán, hogy kerül ide ennyi ember, pláne nő??? Az étteremben minden nőstény tányérja zöldell, a szemük meg épphogy nem csenget. A hipermarketben előttem fizető nők mindegyike töménytelen zöldséget, müzlit, zabkorpát vásárol…

Igen, elindult a PÁNIK! Ebből kifolyólag a hülyeség is. Mindenki 1 hónap alatt akarja bepótolni azt, amit már nagyon rég el kellett volna kezdeni… Ez most komoly csajok? Ti elhiszitek, hogy "2 hét alatt új alakod lehet"? De gáz! Aztán jön a riadt tekintet, amikor nem jön a csoda… Ez sem véletlen. Szerencsétlen edzők, dietetikusok, de még a celeb-edzők sem győzik hangsúlyozni: NE VÁRJ CSODÁT! Illetve, vannak csodák, de nem 1-2 hét alatt.

Tegnap a teremben figyeltem pár nőcit edzés közben, hátha tanulok valamit. Hát, az egyiket szívem szerint megpofoztam volna a sok hülyeségért. 30 perc Arc Trainer, 30 bicikli, 30 perc taposógép, 30 perc futópad… Persze alacsony szinteken, de akkor is, igazi magasiskolája a "hogy nyírjuk ki magunkat?" edzésnek. Láthatóan nem volt formában, tehát biztos nem szálkásított, viszont a végére halálosan sápadt volt, tényleg figyeltem, hogy mikor ájul el. Feltételezem, hogy nem nagyon evett egész nap. Amikor elsétáltam a futópad mögött 186 volt a pulzusa…WTF? És csak kocogott… Tényleg aggódtam! Mialatt én cardio-súlyzós-cardio szisztémában lenyomtam a 2 órás edzésem, addig ő végig ezt csinálta. Istenem, nagyon nagy butaság!

1. Nem fogsz 1 edzéstől lefogyni!
2. Ha meghalsz, akkor mindegy lesz, szóval jobb nem a halálba vinni magad
3. Az edzés kicsiny része az átalakulásnak, szóval, inkább a kajára figyelj ilyen kitartással. (A nem evés az nem minősül odafigyelésnek!)

Keserű tényt is mondok: ha momentán 80 kiló vagy, nem leszel június elejére 56 kilós, feszes testű hableány. Próbáld meg elfogadni a tényt, hogy vannak korlátok. Ha nem teszed és fejjel mész a falnak, akkor kalkuláld bele, hogy a nyarat nem a strandon, hanem a kórházban fogod tölteni. Egyébként nincsenek sem csodás fogyókúrák, sem csodakezelések… Ja de, a zsírleszívás! Ennyi, viszont annak az utókezelése is idő, tehát arról is lekéstél. Az összes többi maximum kiegészítő kezelés a komplett „haditervhez”. Ez olyan, mint a mellnövelő kencék: picit lehet feszesebb, teltebb, de nagyobb csak akkor lesz, ha jön a dokibá és bedob pár köbcentit. Szóval, ne álmodozz!

Tudnod kell, hogy körülbelül 40 perc, mire üzemi hőmérsékleten vagy és zsírt kezdesz égetni. Azonban, ha nagyon éhezel, akkor a szervezeted izomból vesz energiát és csak később nyúl a zsírokhoz (Az izomban lévő energia gyorsabban, jobban hasznosítható, míg a zsír tartós, biztonságos raktár), tehát még ennél tovább is tudod akadályozni a folyamatot. Mit tegyél?

1. Bármennyire divatos azt mondani, hogy fogadd el magad… NE TEDD! Harcolj és kezdj bele, ha valóban megszületett a döntés.
2. Étkezz helyesen, ne kövess agyament diétákat!
3. Edz keményen, de ésszel.

Na, gondolom most jön a megjegyzés: „De ebben semmi új nincs!”. Hát, tényleg nincs, mivel rajtad múlik minden. A te döntéseid, tested, gyomrod. Iszonyat gáz, hogy a célhoz egyetlen út vezet, aminek bárhova is mész ugyanazok a jelszavai: kitartás, rendszeresség, változás, konzekvencia! Pafff… elég durva, mi? Na, ha már 2 hónapja „kínzod” magad, akkor tök nyugodt lehetsz, hogy jövőre nem fogsz megenni 2 rúd bejglit karácsonykor, max napi 2-3 szeletet. És húsvétkor nem tolod le a komplett menüt a torkodon, hanem válogatsz: kis sonka, kis tojás, kis torma, zöldség… nyami! Kenyér? Teszed le, de azonnal?! :)

És inkább többször, kevesebbet hamizol… hidd el, élvezni fogod, hogy mindig ugrásra kész vagy, mert nincs az a telítettség érzet, amitől fél napra kidőlsz. És igen, ha kitartó vagy, akkor jövőre már húsvétkor is lemész edzeni. Mert 1 órára minden családból ki lehet szakadni… nem kritizál, rázza a fejét, nem tekergeti a szemét a gép előtt! :-P Ki lehet, csak akarni kell és időzíteni! ;)

Az edzést, a sportot, az étkezést; mind tanulni kell. Ha komolyan veszed, akkor hatalmas mennyiségű tudásanyagot kell magadba szívnod, hogy elkezdj átfogó képet kapni, és direkt nem teljeset írtam! Légy nyitott, de kritikus!

Lehetsz jobb a jelenlegi önmagadnál nyárra, lehetsz önmagad egy frissített verziója, de NE légy buta! Ne hagyd, hogy becsapjanak a magazinok, a szépségszalonok a hihetetlen fogyási programjaikkal. Légy erős, okos, csinos: NŐ!

Az edzéssel, diétákkal és minden ilyesmivel sokat foglalkozunk majd, de addig is: HAJRÁ!

Oldalak

Lifestyle
Először még csak nevetett a képen, aztán rájött, hogy ez nem vicc.
Sztárok
A Femcafe.hu pénteken a Magyarország Szépe – Miss World Hungary castingján járt, ahol a két versenyigazgató többek között arról is beszélt, hogy milyen új változást eszközöltek a verseny során.
Lifestyle
Ennél kínosabb nem is lehetne egy helyzet. Ezért sem szabad telefonnal a kézben elaludni.