Lisztmentes hamburger húsmentes pogácsával - Diétázók és vegák, ezt ki kell próbálnotok!

Pár héttel ezelőtt igazi reform pizzát készítettem otthon, így úgy gondoltam a hamburgerre is ráférne egy kis tatarozás az egészséges étkezés jegyében. A klasszikus, zsírosabb, szénhidrátbomba hamburger helyett, egy sokmagvas bucit készítettem, amit a káposztasaláta szaftossá, míg a diós lencse pogácsa különlegessé tett. Ha valaki szereti a húst, akkor is garantálom, hogy egy másodpercig nem fog hiányozni az íze ebből a burgerből. Úgy, ahogy van nagyon szerethető és persze nagyon finom! Próbáljátok ki.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Vegetáriánus lencseburger lisztmentes bucival és coleslaw salátával
A pogácsa hozzávalói:
- 150 gr konzerv lencse
- olíva olaj
- 1 nagy vöröshagyma
- 230 gr bébi spenót
- só, bors
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 40 gr teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 40 gr dió (durvára vágva)
A coleslaw hozzávalói:
- 1/2 kis fej káposzta
- 1 sárgarépa
- 1/2 ek fehérborecet
- 1/2 fej vöröshagyma
- só ízlés szerint
- majonéz (házilag is elkészíthető. Hozzávalók. 2 tojás sárgája. 3dl olaj, 1 tk. mustár, pár csepp citrom)
A buci hozzávalói (2 személyre):
- 2 gramm útifűmaghéj
- 3 gramm chia mag
- 1,5 dl víz
- 2 tojás
- 2 kávéskanál só
- csipet őrölt bors
- ½ tk. szódabikarbóna
- 10 gr zabkorpa
- 15 gr szezámmag
- 30 gramm szezámliszt
- 20 gr lenmagliszt
- 1 púpos ek. durvára darált lenmag
A hamburgerek elkészítése és összeállítása:
Tegyük egy tálba a megfőtt lencsét, majd adjunk hozzá kb. 1 ek. levet (megmaradt konzervlé) és törjük össze egy krumplitörővel.
Hevítsük fel közepes hőmérsékletűre az olajat egy tapadásmentes serpenyőben. Tegyük bele a hagymát, a sót és kevergetve süssük kb 6-7 percig, amíg megpuhul a hagyma.
Tegyük bele a spenótot, a fokhagymát, borsot és kevergessük, amíg a spenót megpuhul, kb 3 percig.
Adjuk a lencséhez a spenótos keveréket, a zsemlemorzsát és a finomra vágott dióbelet is és egy kis sót. Jól keverjük össze és tegyük hűtőbe legalább 30 percre, de akár egy éjszakára is betehetjük.
Melegítsük elő a grillt vagy serpenyőt közepes hőmérsékletűre. Formázzunk fasírtokat és süssük meg mindkét oldalát kb 3-3 percig. Tegyük félre.
Készítsük el a bucikat. Az útifűmaghéjat és a chia magot a vízzel keverjük el, és hagyjuk állni kicsit. Ez kb. tíz perc, szépen megszívja magát zselésre.
Addig előkészíthetjük a többi összetevőt. Amikor letelt a 10 perc, akkor a tojásokat, majd az ízesítőket, liszteket/őrleményeket, magokat és a szódabikarbónát hozzáadjuk a chia magos keverékhez.
A masszát jól eldolgozzuk, és kis bucikat formázunk belőle. A gombócokat sütőpapíros tepsibe tesszük lazán egymás mellé. Mielőtt betesszük a sütőbe, megszórhatjuk a zsemlék tetejét szezámmaggal. A bucikat 220 fokos forró sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt készre sütjük. 15 perc pihentetés után félbe vágjuk.
Elkészítjük a coleslaw-t. Lereszeljük a káposztát, majd besózzuk. 10 perc múlva kinyomkodjuk az összes nedvességet, ami benne volt. Összekeverjük a reszelt sárgarépával, a vékony csíkokra vágott hagymával, ecettel és a majonézzel.
Helyezzük a fasírtokat a zsömlékbe és minden fasírt tetejére tegyünk a salátából, majd tegyük rá a bucik tetejét.