Utazás

Diákok tűntek el – Olyanok kerültek a gyanúsítottak közé, akiket nem is gondolnánk

A diákokat meggyilkolták, majd a holttesteket elégették egy szeméttelepen. Csak három diák maradványait sikerült azonosítani.

A rendőrség állt a brutális gyilkosságok mögött

Mexikóban őrizetbe vették José Rodriguez nyugalmazott tábornokot a déli Ayotzinapa tanárképző főiskola 43 diákjának 2014-es eltűnése ügyében – közölte csütörtökön Ricardo Mejia közbiztonsági miniszterhelyettes. José Rodriguez eddig a legmagasabb rangú katonatiszt, akit az ügyben őrizetbe vettek.

Nyolc éve, 2014. szeptember 26-án éjjel a Guerrero állam déli részén található Ayotzinapa tanárképző főiskola diákjainak egy csoportja a közeli Iguala városába ment, hogy buszokat eltulajdonítva Mexikóvárosba utazzon egy tüntetésre. A rendőrök több buszt megállítottak, leszállították, és átadták a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek emberei meggyilkolták őket, majd a holttesteket elégették egy szeméttelepen. Csak három diák maradványait sikerült azonosítani.

Mejia szerint nemrég adtak ki elfogató parancsokat négy másik katonai tisztségviselő ellen a bűnüggyel összefüggésben. „Jelenleg ezekből hármat már végre is hajtottak, hárman őrizetben vannak, köztük a 27. gyalogsági zászlóalj akkori parancsnoka” – ismertette a tárcavezető-helyettes sajtótájékoztatóján.

Rodriguez volt az alakulat vezetője a diákok eltűnésének idején. Alejandro Encinas belügyminiszter-helyettes augusztusban az ügy felülvizsgálatának ismertetése során azt mondta, hogy az elhurcolt diákok közül hatot élve átadtak Rodrigueznek, aki megölette őket.

Andrés Manuel López Obrador államfő kormánya újraindíttatta a nyomozást, mert a korábbi büntetőjogi eljárások során számos szabálytalanság történt, és a mintegy 140 őrizetbe vett gyanúsított több mint felét eljárásbeli szabálytalanságok miatt szabadlábra helyezték, köztük Iguala korábbi polgármesterét, rendőröket és a Guerreros Unidos drogkartell tagjait.

A francia nemzet szimbólumát változás éri.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
A tavaly hatalmas sikert aratott, telt házas arénakoncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el közönségét.
Lifestyle
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem szakértői – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.
Utazás
2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.