Utazás

Földönkívüli gyémántok érkeztek a bolygónkra: erről a rejtélyes égitestről származnak

A különleges leletek Afrikában landolt meteoritokban rejtőztek. A szakemberek szerint ezek a gyémántok jóval keményebbek, mint azok, amik a mi bolygónkon előfordulnak.

Egy törpebolygóról származhatnak

Földönkívüli gyémántokat találtak a tudósok néhány, Afrikában landolt meteoritban - emeli ki a New Scientist. A hatszögletű gyémántok minden valószínűség szerint egy idegen égitestről érkeztek hozzánk: egy törpebolygóról lehet szó. A rendhagyó leletek egyébként jóval keményebbek, mint azok a gyémántok, amik a Földön megtalálhatók.

A most felfedezett gyémántokat a kutatók igen gyakran lonsdaleit néven emlegetik, és bár ugyanúgy szénből tevődnek össze, mint a hagyományos, földi megfelelőik, atomjaik nem kocka, hanem hatszögletes szerkezetben helyezkednek el. Ilyesfajta gyémántokra bukkantak az 1960-as években, az Egyesült Államokban és Indiában landolt meteoritokban is. Az eddig felfedezett kristályok azonban mérhetetlenül kicsik voltak - csupán nanométeres nagyságrendűek -, így aztán nem volt könnyű eldönteni, hogy hatszögletes szerkezetű gyémántokról van-e szó.

Fotó: 123rf

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A Kos maximálisan élvezi az univerzum támogatását a héten. Heti horoszkóp.
Sztárok
Kamillát rendkívül megviselték az elmúlt évek, ám ezt a királyné nem mutatja: nem reagált Harry vádjaira, melyeket a herceg könyvében, a Spare-ben fogalmazott meg, ahogyan Károly felesége azt sem...
Sztárok
Alessandra de Osmából azáltal lett hercegné, hogy 2018-ban feleségül ment a hannoveri herceghez, Keresztély Henrikhez.