Egészség

Ha ezeket az aggasztó tüneteket észleled magadon, neked is hosszú Covid szindrómád van

Rögtön mutatjuk, melyek most a hosszú Covid szindróma legjellegzetesebb tünetei.

Különös fáradtság és fejfájás

A koronavírus-fertőzésen átesett páciensek jelentős része még a betegség legyőzése utáni hónapokban is különös fáradtságra és fejfájásra panaszkodik - olvasható az EurekAlert felületén közzétett sajtóközleményben. Az amerikai szakemberek véleménye szerint a tünetek akár négy hónappal a fertőzés után is jelentkezhetnek.

A hosszú Covid szindróma legtipikusabb, leggyakrabban előforduló tünetei a következők: izomfájdalmak, köhögés, szag- és ízvesztés, láz, hidegrázás és orrdugulás. "Eredményeink alátámasztják azt az egyre erősebb bizonyítékot, hogy a COVID-19 fertőzések után krónikus neuropszichiátriai tünetek jelentkeznek" - állapították meg a Georgiai Orvosi Főiskola kutatói a ScienceDirect folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Neurológiai tünetekről számoltak be

A kutatók egy kifejezetten erre a célra gyűjtött résztvevőcsoport tüneteit vetették elemzés alá - írja a 24.hu. Az első 200 résztvevő 80 százaléka számolt be neurológiai tünetekről, amelyek közül a fáradtság, a leggyakoribb tünet volt, 68,5 százalékuk tapasztalta, és a fejfájás közel 66,5 százalékot érintett. Valamivel több mint fele számolt be a szaglás (54,5 százalék) és az ízérzés (54 százalék) változásáról, és a résztvevők közel fele (47 százalék) hozta az enyhe kognitív károsodás kritériumait, 30 százalékuk pedig szókincset, 32 százalékuk munkamemóriát vesztett.

A résztvevők 21 százaléka zavartságról számolt be, míg a leggyakoribb orvosi probléma, amit jelentettek, a magas vérnyomás volt. Huszonöt százalékuk megfelelt a depresszió kritériumainak.

A koronavírus-fertőzöttek esetében a fáradékonyság azért tűnik fontos tényezőnek, mert a gyulladás szintje, a a szervezet fertőzésre adott reakciója egyesek esetében jelentékeny mértékben megemelkedett. A friss eredmények a korábbi kutatások konklúzióit igazolják.

Fotó: 123rf

Mikronézia lehet az utolsó, 100 ezernél több lakossal rendelkező ország a Földön, ahol felütötte a fejét a Covid-19.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Valószínűleg neked is van épp otthon abból az élelmiszerből egy kevés, amit ha a vágott virágok közé teszel a vázában lévő vízbe, akár több héten át is élvezheted a gyönyörű anyák napi növények...
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.
Lifestyle
Az ágyunk szent hely. Egy hely, ahol alszunk, ahol kipihenhetjük a fárasztó hétköznapokat és ahol a hétvégék nagy részét henyéléssel tölthetjük. Nem szabadna olyan helynek lennie, ahol te és a párod...