Lifestyle

„A texasi iskolákban lehet gyerekeket ölni, de abortuszt nem csináltathatsz” - így reagált az amerikai társadalom a texasi abortusztörvényre

Az amerikai abortuszbotrány május 3-i kirobbanása felforgatta a nemzetközi közéleti diskurzust. A kiszivárgott tervezet alapján a Legfelsőbb Bíróság visszavonhatja az 1973-ban, a Roe kontra Wade ügy kapcsán hozott döntését, amely eddig szövetségi szinten garantálta az Egyesült Államokban élők terhességmegszakításhoz való jogát. A határozat megsemmisítése esetén az államok teljes szabadságot kaphatnak a szabályozást illetően, így akár be is tilthatják azt.

Így gondolkodnak róla Amerikában

Az Ynsight Research netnográfiai kutatással vizsgálta, hogy milyen gyakorisággal és milyen kontextusban beszélgettek a felhasználók az utóbbi időszakban felkapott témává váló amerikai abortuszszabályozásról az interneten. A kutatás keretében elemzésre került a témát említő összes angol nyelvű nyilvános online tartalom, mint például tweetek, Facebook-bejegyzések, újságcikkek vagy fórumbeszélgetések. A vizsgálat így átfogó képet mutat a főként angol nyelven zajló beszélgetésről a Legfelsőbb Bíróság tervezetének kiszivárgásának napjától, 2022. május 3-tól 29-ig tartó időszakban.

A kutatás legfontosabb megállapításai

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1973-as, Roe kontra Wade ügyben hozott döntésének lehetséges hatályon kívül helyezésének híre hatalmas erővel robbant be az online nyilvánosságba. A hír pillanatok alatt bejárta az internetet: a tervezet kiszivárgásának napján több mint 288 ezer alkalommal említették az online térben. Az azóta eltelt idő alatt bár csökkent a megjelenések száma, a témával kapcsolatos diskurzus azonban így is elképesztő méretűre duzzadt, hiszen összesen 2,2 millió alkalommal hivatkoztak rá az interneten.

A témában megjelenő tartalmak generálta interakciók, azaz a lájkok, kommentek és megosztások a megjelenések trendjéhez hasonlóan oszlottak meg az elmúlt hetekben. A netezők részéről a legnagyobb mértékű bevonódást Legfelsőbb Bíróság döntésének kiszivárgását követően mérték, május 3-án. Ezen a napon a reakciók száma az egekbe szökött, jóval túllépve a szokványosnak egyáltalán nem mondható 3 milliós számot is. A legtöbb interakciót Pennsylvania állam kormányzója, Tom Wolf Twitter bejegyzése generálta, melyben a politikus biztosította a helyieket, hogy kormányzása alatt biztosan nem fogják betiltani az abortuszt az államban. Bejegyzését több mint 346 ezren kedvelték és/vagy osztották meg.

Szintén kiemelten nagy népszerűségre tett szert egy politikai influencer, JoJo From Jerz több mint 505 ezer interakciót generáló tweetje, amelyben így fogalmaz: „Alabamában a nemi erőszak miatt végzett abortuszt súlyosabban büntetik, mint a nemi erőszakot. Ez milyen el....ott?” Szintén sokak érdeklődését váltotta ki a korábban is említett Nancy Pelosi szentáldozástól való eltiltásáról szóló hír. Az erről szóló cikkek rendkívül nagy tömegeket értek el, a leginvolválóbb írás több mint 144 ezer felhasználót késztetett reakcióra. A texasi iskolai mészárláshoz kapcsolódó tweetek is sokak figyelmét keltették fel: Romy Reiner, író és színésznő tweetjét több mint 300 ezren lájkolták és/vagy osztották meg.

A témával kapcsolatban megjelenő online tartalmak szóhasználatából az alábbi képen látható kifejezések emelkedtek ki. Természetesen a központban az abortusz és a törvényhez kapcsolódó kifejezések álltak, mint döntés, szenátus, legális, támogatás, tilalom, gyerekek, védelem stb. A beszélgetésben konkrét esetek is előkerültek, így az abortuszjogokat szövetségi szinten garantáló határozat alapjául szolgáló Roe kontra Wade ügy is. A Texas államban május 24-én történt iskolai lövöldözés is gyakran kapcsolódott a témához a netezők posztjaiban, valamint az abortusz részlegesen vagy teljes kriminalizálását tervező államok nevei is gyakran kerültek említésre.

A leginkább fiatalok körében népszerű, rövid videók megosztására szolgáló közösségi oldalon, a TikTok-on zajló kommunikációt is áthatotta a téma. Korábban is volt már rá példa, hogy a platform egyes ügyek (pl. Black Lives Matter) kapcsán a különböző mozgalmak fontos eszközévé vált, ami nagyban köszönhető a közösségi oldal rendkívül érzékeny algoritmusának, amely rövid idő alatt nagy tömegek elérését teszi lehetővé a megosztók számára. Az Egyesült Államok abortuszszabályozásával foglalkozó tartalmak ezen a felületen is kimagasló érdeklődést generáltak: a #roevwade hashtaget használó videókat több mint 1,1 milliárd alkalommal, míg a #takeyourlawsoffmybody hashtaget használó tartalmakat közel 68 millió alkalommal tekintették meg.

A platformon folytatott diskurzusok alapvetően a trendekre, azaz olyan tartalomláncokra épülnek, amelyekben egy vagy több dolog (pl. a használt hanganyag, képi világ, téma, tevékenység stb.) közös. Ahogy a jelentősebb közéleti események kapcsán, így az abortuszbotrány esetében is generálódott konkrét TikTok-trend. A főleg fiatal nők által megosztott videókban „Take Your Laws Off My Body” (azaz „tartsd távol a törvényeid a testemről”) címszóval mesélnek el különböző történeteket, érvelve ezzel az abortuszhoz való jog mellett.

Lapozz!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A különböző vitaminok az élet bizonyos szakaszaiban kulcsfontosságúak.
Lifestyle
A penész sok háztartásban problémát jelent, kevesen tudják csak viszont, hogy már néhány rendkívül hasznos növénnyel is kiirthatjuk otthonunkból.
Sztárok
Sarolta hercegnő és György herceg reggeli rutinja tulajdonképpen szinte semmiben sem különbözik más, velük egykorú iskolás szokásával, Katalin hercegnének és Vilmos hercegnek azonban olykor közbe...