Lifestyle

Brutális inflációs adatok érkeztek: egekben az élelmiszerek ára a háború miatt

Most érzékelhető csak igazán, milyen hatást is gyakorol az árakra a hónapok óta zajló orosz-ukrán háború.

A hazai infláció a számok tükrében

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Leginkább az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett. Egy hónap alatt 1,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az éves maginfláció 10,3 százalékosra emelkedett a márciusi 9,1 százalékról. Az elemzők 9,0 százalékos áprilisi inflációra számítottak a márciusi 8,5 százalék után.

Az élelmiszerek ára 15,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a margariné 38,0, a kenyéré és a baromfihúsé 29,5, az idényáras élelmiszereké 17,4 százalékkal nőtt. Az üzemanyagok ára 12,7 százalékkal emelkedett, 1,3 százalékponttal jobban a márciusinál.

A tartós fogyasztási cikkek ára 11,1, a szolgáltatások díja 6,3 százalékkal emelkedett egy év alatt. A dohányáruk ára 3,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg márciusban 7,7 százalékos volt az emelkedés.

Az előző havihoz mérve az élelmiszerek 3,4 százalékkal drágultak, a ruházkodási cikkek ára 2,7, a tartós fogyasztási cikkeké 1,7 százalékkal nőtt. A szolgáltatásokért 0,7 százalékkal kellett többet fizetni - írja az MTI.

Fotó: 123rf

Légy résen, hétfőtől jóval drágább taxizni Budapesten! Itt vannak az új tarifák.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.
Lifestyle
Az ágyunk szent hely. Egy hely, ahol alszunk, ahol kipihenhetjük a fárasztó hétköznapokat és ahol a hétvégék nagy részét henyéléssel tölthetjük. Nem szabadna olyan helynek lennie, ahol te és a párod...
Sztárok
Bár a színésznő idén októberben már a 89. életévét tölti majd be, ez egyáltalán nem látszik rajta elképesztő genetikájának köszönhetően.