Lifestyle

Ne költs feleslegesen vagyonokat - Dietetikus az őszi vitaminpótlásról

Dr. Takács Hajnalka dietetikus mostantól egészséges tápálkozással, életmóddal kapcsolatos tanácsokkal segíti a Femcafe olvasóit.

Dr. Takács Hajnalka dietetikus

​​​ Táplálkozással kapcsolatos problémák megoldásában, illetve a megfelelő testsúly elérésében segítek pácienseimnek. A személyes tanácsadás kiterjed az egészségesektől egészen a műtét utáni rehabilitáción levőkig.

Személyre szabott étrend kialakításával támogatom azokat, akiknek kialakult betegség – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés stb. – miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására.

A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) hiszek - pácienseimnek átadott információim minden esetben a szakma álláspontját és a bizonyítékokkal alátámasztott kutatási eredményeket tükrözik.

Amennyiben személyre szabott tanácsra van szükséged, keress bátran az alábbi Facebook oldalon: www.facebook.com/dietetikusod. További tartalmakért látogass el Instagram oldalamra: www.instagram.com/dietetikushajni.

Tényleg kellenek a vitaminok?

Megérkezett az ősz a maga változékony időjárásával. Ez mindenkiben megkongatja a vészharangot és a patikák multivitaminnal teli polcai mágnesként kezdik vonzani sok ember kezét. Valóban szükségünk van a vitaminok megadózisára?
Tényleg minden mikrotápanyag többszörös mennyiségét kell elfogyasztanunk a hatékony immunerősítéshez és a megelőzéshez?

Az igazság az, hogy a vitamin- és ásványianyagpótlás abban az esetben hatékony, ha hiányt szenvedünk belőle. A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás biztosít minden fontos tápanyagot (fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, ásványi anyag, élelmi rost) és biológiailag aktív anyagot(antioxidánsok, L-karnitin, prebiotikumok, probiotikumok, stb.). Ezek által a szervezet egyensúlyi állapota és normál működése is fenntartható. (OGYÉI, MDOSZ).

Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással a legtöbb vitamin pótolható

Az egyetlen olyan étrendkiegészítő, melyet egészséges embernek is fogyasztani szükséges, be kell illeszteni a napi étrendjébe: az a D-vitamin. Ősztől tavaszig felnőttek számára 1500-2000 NE, túlsúlyosak, elhízottak számára 3-4000 NE ajánlott naponta.

Ha egészségesek vagyunk, a D-vitaminon kívül minden vitamin és ásványi anyag pótolható, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra.

Étrend-kiegészítőkre csak azoknak van szüksége, akik bizonyítottan hiányt szenvednek valamilyen tápanyagból. Az indokolatlan mikrotápanyag pótlás problémához is vezethet (pl.A-vitamin többletbevitelének toxikus hatása van, D-vitamin hipervitaminózisnak emésztőrendszeri tünetei).

A folytatásért lapozz.

Fotó: Dr. Takács Hajnalka

Oldalak

Lifestyle
Utazás
A legendás festmény előtt évek óta túlzsúfoltság van.
Lifestyle
Az átalakult Twitter és az X került reflektorfénybe egy felhívás kedvéért, ami ugyebár Elon Musk tulajdona. Aki kitalálta a poént, azt Musk akár fel is veheti a marketing csapatába.
Lifestyle
Bár jó ötletnek tűnhet az erős, zsíroldó hatású mosogatószerrel áttörölni bizonyos felületeket, hogy eltávolítsuk a makacs szennyeződéseket, lehet, hogy akár végleg tönkretesszük vele az adott...