Utazás

A mai napig nem találják az elrejtett kincseket  – a Kisnánai vár tele van meglepetéssel

A Kisnánai vár mára az ország egyik legszebb és legizgalmasabb vára. Nem is csoda, hiszen rengeteg legendája van. Az egyik okán előszeretettel járnak oda a turisták, ugyanis ha igaz a történet, akkor a vár ura, Móré László a falakon belül ásta el temérdek kincsét a törökök elől. Egy biztos: maga a vár a kincs, amiért érdemes oda ellátogatni. Meg az alvó sárkányhoz.

Amint meglátja az ember a gótikus templomtornyot, átsétál a felvonóhídon, megérkezik a középkorba. Tíz évvel ezelőtt gyönyörűen felújították a várat, parkosították a környéket, amit egy igazán mesebeli helyszínné varázsolták.

A mai Kisnána elődje, Egyházasnána már a 12. században létezett. Az ország egyik legelőkelőbb származású nemzetségének, az Abáknak a birtoka volt. Első tulajdonosa Csobánka Pál volt. 1325-ben Kompolti István felépíttette az udvarházát és kibővítette a már meglévő templomot. A 15. században tovább csinosítgatták a templomot és egy új, emeletes udvarház is épült. A későbbi leszármazottak pedig kőfalakat és kő kaputornyot is építettek.

Miután a Kompolti család 1521-ben kihalt, rokonaik, a Guti Országh család örökölte a palotát. Nekik köszönhető a borospince és hogy a gótikusból reneszánsz stílusra váltottak.

A következő várúr 1543-ban Losonczy István lett, aki Csulai Móré Lászlónak adta át a várat, aki a leghíresebb legenda főszereplője.

Lapozz tovább a galériához, ahol a cikk folytatódik!

Móré kincse 1542-ben a Délvidék hajdani ura, a rablólovag Móré László a nánai várba érkezik, méghozzá több szekérnyi kinccsel, amiket a vár titkos pincerendszerében rejt el. Viszont továbbra is szeret rabolni, így amikor csak lehetősége nyílik, kirabolja a kereskedőket, a törököket és Bali budai pasa karavánját is, aki ezért sereget küldött a vár ellen. Az ostrom sikeresnek bizonyult, ezért Móré aranyat szór az ostromlók közé. Amíg a janicsárok a pénzt szedegették össze, maradt annyi ideje, hogy fiaival együtt elmeneküljön. Balszerencséjükre nem jutottak messze, elfogták őket és Móré az isztambuli Héttorony foglya lett. A nánai vár pedig azóta is őrzi a kincseit. – áll a vár honlapján. A török uralom után több birtokos kezébe került a palota, de már senki sem lakott ott. Idővel a helyiek elhordták a köveket, és építőanyagként használták fel.
Kattints a további képekért!

Ha hiszel a szellemekben, akkor ne menj sötétedés után a siroki vár közelébe. Készen állsz egy szívfacsaró és félelmetes legendára?

leadkép: instagram

Oldalak

Utazás
Sztárok
Lezajlott a 2024-es Miss World Hungary válogatója, ahol több száz lány vonult fel a zsűri előtt. A versenyzők között egy ismerős arc is feltűnt: Kozelkin Natalia nemrég még Jákob Zoltán kegyeiért...
Sztárok
Austin Swift nem pusztán az énekesnő öccse, hanem az egyik „legjobb haverja” is, sőt, akár akár az ikertestvére is lehetne, akkora a hasonlóság közöttük! Olyan kapcsolat van kettejük között, amit...
Lifestyle
Az alvás és az egészség kapcsolata rendkívül bonyolult, egy új tanulmány viszont rávilágított arra, hogy alvási mintázatunk bizony nagyobb hatással lehet általános jólétünkre, mint azt valaha is...