Ne rettegj a rizottótól - Krémesen, sok sajttal és pirítottt gombával nagyot szól
A rizottó tipikusan az az étel, amelyből ismeretlenül nem néznénk ki túl sokat, de, aki evett már igazán jót, az tanúsíthatja, hogy bizony el tud állni tőle az ember szava. Most egy hihetetlenül krémes, soksajtos verziót mutatunk - feltétként pirított gombával.
Sajtos rizottó pirítottt gombával
Hozzávalók:
- kb. 1,5 l húsleves alaplé
- 50 dkg rizottó rizs
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 25 dkg vaj
- 3-4 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1 doboz krémsajt
- 10 dkg reszelt parmezán
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- ízlés szerint só, bors
A gombához:
- 20 dkg csiperke gomba
- 50 g vaj
- 3-4 ek szójaszósz
Elkészítés:
- A megmaradt húslevest tegyük fel forrni.
- Amíg az alaplé melegszik, aprítsuk fel az újhagymát és a fokhagymát.
- Az olívaolajat hevítsük fel a vaj felével, majd dobjuk rá a felaprított újhagymát és a fokhagymát – figyeljünk arra, hogy a hagyma ne piruljon, csak párolódjon.
- Adjuk hozzá a rizst és pirítsuk néhány percig, amíg a rizsszemek elkezdik elveszíteni a színüket.
- Adjuk hozzá a bort, majd egy merőkanálnyi alaplevet és kevergessük folyamatosan, míg a rizs fel nem szívja a folyadékot.
- Így adagoljuk tovább az alaplevet, míg az el nem fogy – kevergessük folyamatosan.
- Ha már majdnem kész, adjuk hozzá a maradék vajat, a krémsajtot és a reszelt sajtokat és keverjük jól össze. Főzzük néhány percig, amíg a sajt teljesen el nem olvad.
- A feltéthez egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Ha kezd aranyszínűvé válni, adjuk hozzá a megpucolt, felkarikázott gombát, majd öntsük le ízlés szerint szójaszósszal. Néhány perc alatt pirítsuk meg.
- Tálalásnál a rizottó tetejére helyezzük a pirított gombát.