Lifestyle

Hétfőtől újabb lazítás jön Magyarországon: ezek a legfontosabb részletek

A kedvező járványügyi adatoknak és a kórházban ápoltak csökkenő számának köszönhetően újabb intézkedések következhetnek, amelyekkel vissza lehet térni a régi életünkhöz - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken. Cikkünkben az operatív törzs legfontosabb bejelentései mellett összefoglaljuk azt a friss törvényrendelet is, amely a járványügyi szabályok lazításra vonatkozik, és hétfőtől lép hatályba.

Újabb enyhítések jönnek jövő héttől

A pénteki adatok szerint 1541 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 789 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 403 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 553 836 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 206 949 főre csökkent. 3855 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 445-en vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra és 80%-uk meg is kapta azt. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 203 873 fő, közülük 2 406 684 fő már a második oltását is megkapta.

Felhívták a 16-18 évesek figyelmét, hogy a jövő heti oltásukhoz legkésőbb ma éjfélig regisztrálhatnak, és csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten kezdődő Pfizer-oltásukra. Az ehhez szükséges vakcinát a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból biztosítják.

A kormány rendeletben rögzítette, visszavonja azt a felkérését a gazdaság szereplőitől, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására, derült ki a Magyar Közlönyből. Nemcsak a home office-nak van vége: bár az általános iskolák alsó tagozatát már korábban megnyitották, a jövő héttől a többi oktatási intézmény is kinyit, 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működnek a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények valamennyi évfolyama.

A közlöny a felsőoktatásról is ír, amely szerint a felsőoktatási intézmény rektora dönthet az oktatás – így különösen a hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről, a szükséges védelmi intézkedések betartásával. A szükséges védelmi intézkedések betartásáról szintén a rektor köteles gondoskodni.

Lehetővé válik továbbá a sportlétesítmények, az uszodák, az edzőtermek és a jégpályák szervezett keretek között (testnevelés óra, sportszakkör, iskolai sportkör vagy sportoktatás) történő látogatása az óvodások és iskolások esetében. További enyhítés, hogy a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló tizennyolcadik életévüket be nem töltöttek karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére.

Az operatív törzs legfontosabb bejelentéseiért lapozz a cikk második oldalára!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A különböző vitaminok az élet bizonyos szakaszaiban kulcsfontosságúak.
Lifestyle
A penész sok háztartásban problémát jelent, kevesen tudják csak viszont, hogy már néhány rendkívül hasznos növénnyel is kiirthatjuk otthonunkból.
Sztárok
Sarolta hercegnő és György herceg reggeli rutinja tulajdonképpen szinte semmiben sem különbözik más, velük egykorú iskolás szokásával, Katalin hercegnének és Vilmos hercegnek azonban olykor közbe...