Recept

Pulykával a világ körül - Ezek a legjobb mediterrán stílusú vendégváró fogások

Ha szívesen felidéznénk a korábbi európai nyaralásaink tradicionális ízeit, elevenítsük fel őket a saját konyhánkban! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ezúttal népszerű mediterrán ételeket mutat be. (x)

Az olasz és spanyol konyha elengedhetetlen része

A pulykahús alapvető hozzávaló az olasz és a spanyol gasztronómiában is, mióta a nagy felfedezők az 1500-as években elhozták az eredetileg Amerikában őshonos állatot. A mediterrán országokban számos módon készítik el a zamatos pulyka húsát és mindig törekednek arra, hogy minél egészségesebben tálalják, ezért sok friss zöldséggel kombinálják, és olívás öntettel bolondítják meg.

Ha vendégül látjuk barátainkat, rokonainkat, jól jönnek a gyorsan elkészíthető tradicionális fogások, amikkel nem kell órákig bíbelődni, mégis szemet gyönyörködtetően színesek és emlékezetes ízvilágúak. Ne lepődjünk meg, ha elkérik majd tőlünk a receptet a vacsora végén!

Egy igazán vitamindús toszkán salátát szeretnénk? A panzanella remek választás!

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, amibe rozmaringot és a kakukkfüvet teszünk, majd a nagyobb kockára vágott, szikkadt kenyeret átforgatva aranybarnára pirítjuk benne. A kenyeret félretesszük egy tálba, a fűszereket kivesszük a serpenyőből. Felhevítjük a maradék olajat, amibe mehet 2 gerezd fokhagyma, és a felkockázott pulykamell. Sózzuk, borsozzuk, olívabogyót is dobhatunk rá. Ha a hús szaftosra sült, a serpenyő egész tartalmát a lepirított kenyérre öntjük. Néhány szem koktélparadicsomot 1 percig forgatunk a jó forró serpenyőben, amíg kicsit megpuhul, majd az is mehet a tálba. Utána mozarellát teszünk hozzá és tépett salátaleveleket. A maradék fűszeres olívaolajjal és balzsamecettel locsoljuk meg tálaláskor.

Szenvedélyes spanyol ízekre vágyunk? Ollé, egy pulykakolbászos paella rendel! (4 főre)

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, dobjunk rá egy fej apróra vágott vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. Ha kicsit lepirul, mehet rá 10 dkg karikára vágott pulyka páros kolbász és 40 dkg felkockázott pulykamell, 1 apró kockára vágott kaliforniai paprika, 15 dkg ceruzabab és 4 apróra kockázott paradicsom. Szórjunk rá 30 dkg rizottórizst, öntsük fel 1 liter húslevessel, tegyük bele egy csipet sáfrányt, 1 tk pirospaprikát, sót, frissen őrölt borsot, 1-2 babérlevelet. Főzzük készre a rizst, rázogatva, apránként hozzáöntve a húslevest. Apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikával tálaljuk.

Ennek a gyerekek sem tudnak ellenállni! Pulykás lasagne falatok

Egy fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát felaprítunk és olívaolajon megdinsztelünk. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 50 dkg pulyka darált húst, és kevergetve megpirítjuk. Ha kész, oreganóval fűszerezzük és hozzákeverünk 1 ek sűrített paradicsomot, 40 dkg hámozott, darabolt paradicsomkonzervet és 20 percig főzzük. Közben a lasagna lapokat (1 doboznyit) 5 perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffin tepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére (25 dekányit osztunk szét) és 20 perc alatt megsütjük. Friss salátaágyon tálaljuk.

Oldalak

Recept
Sztárok
Évek óta keringenek pletykák arról, hogy Vilmos herceg és Katalin házassága mögött jóval szigorúbb megállapodás áll, mint azt bárki gondolná. Most pedig ismét előkerült két különös pont, amelyekhez...
Sztárok
Michelle Pfeiffer neve évtizedeken át egyet jelentett a szépséggel, a tehetséggel és a filmsztárok valódi aranykorával. Ma pedig, 67 évesen is olyan kisugárzása van, amelyet egyszerűen nem lehet...
Sztárok
A színésznő a minap Szaúd-Arábiában járt az idei Red Sea International Film Festival nyitóestjén, ahol egy olyan fekete estélyit viselt, hogy még az állunk is leesett tőle.
Sztárok
Úgy tűnik, Kamilla királyné már rég nem csupán a háttérből figyeli a királyi udvar működését: ő az, aki sokszor irányít, és olyan feltételeket szab, amelyeket olykor a személyzet is ledermedve...
Lifestyle