Recept

Tények vs. tévhitek - Kőkemény igazság az alapanyagról, amit Te is minden nap használsz

A Tények vs. tévhitek sorozatomban olyan alapanyagokat mutatok be a konyhámban, amivel szinte minden nap találkozik mindenki, mégis vannak egészségesebb alternatíváik. Illetve a bennem felmerülő kérdésekre, megpróbálok válaszolni is, hátha hasznos lehet számotokra. Ezúttal a Himalája sót és a hagyományos asztali konyhasót vettem górcső alá.

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Himalája vs. asztali konyhasó - Te melyiket választanád?

Azt hiszen elmondhatom magamról, hogy az elmúlt 2 évben tudatosan életmódot váltottam, ami által olyan élelmiszerektől szabadultam meg, amit vagy nagyon szerettem, vagy csak megszokásból ettem. Egyik ilyen nagy kedvenc számomra a só. Legszívesebben az édes ételeket is megsóztam volna. Bevallom őszintén, a mai napig a kelleténél többször használom. Csak most már az asztali konyhasó jóval egészségesebb alternatíváját, a himalája sót.

Miért káros az asztali konyhasó?

Azért mert, nem csak sót tartalmaz, hanem egyéb, káros összetevőket is, mint például - kálium, csomósodás gátló, fehérítő. Készítése során keresztülmegy egy olyan tisztítási folyamaton, amely mélyen beleavatkozik az anyag szerkezetébe. A nátrium-kloridot fehérítik, hogy a vásárlók elvárásának megfelelően hófehér legyen. A konyhasó tehát egyáltalán nem tiszta só..-Tartósítószert és segédanyagokat is tartalmaz, például alumínium-hidroxidot, amely a megfelelő halmazállapotának megmaradásához kell. A szakemberek a konyhasóban található aluminium mennyiségét túl magasnak tartják, ugyanis igazolt módon lerakódhat, felhalmozódhat az agyban.

Miért jobb a Himalája só, mint az asztali konyhasó?

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

A Himalája só, mint ahogyan azt neve is mutatja, a Himalája sóbányáiból származik, helyben bányásszák, és a tudomány jelenleg az egyik legértékesebb olyan sófajtának tartja, amelyet természetesen bányásznak, kézzel nyernek ki a földből, és semmilyen utólagos ipari kezelésnek nem vetik alá. A Himalája só kapcsán fontos még, hogy mindenféle szennyeződéstől és vegyi anyagtól mentes, hiszen a Föld legmagasabb hegyének gyomrában termelődött az évszázadok és évezredek leforgása alatt.

Ugyanolyan az intenzitása a himalája sónak, mint a konyha sónak?!

Erőteljesebb és csípősbb só íze van a konyhasónak a Himalája sóhoz képest. Sokkal kevesebb elegendő belőle, mint a lágyabb ízvilágú Himalája sóból.

Miért kell a csipet só a süteményekbe?

Szeretnék elmesélni egy érdekes történetet nektek. Amikor Kaliforniában elkezdtem a Kulináris iskolába járni, első nap egy kis teszt alá vetett minket a séf oktatónk. Elkészített hagyományos teasüteményket. 4 sütit tett elém. Egyik só nélkül készült, a másik asztali konyhasóval, a harmadik Himalája sóval, a negyedik, pedig a sók királynőjének nevezett: Fleur de Sel-lel. Megkeverte előttem a sütiket és azt kérte, hogy találjam ki, melyikben- melyik sót tette. Meglepő módon, amelyikbe nem tett sót, abba váltig állítottam, hogy biztos van benne egy csipet, mert én érzem. Az asztali konyhasóval a sütemény íze harmonikusabb volt, klasszisokkal finomabb, mint só nélkül. A Himalája és a Fleur de Sel-lel, pedig ez a harmonikus ízvilág, egy lágysággal is párosult. Összehasonlíthatatlanul finomabbak voltak az ízek, mint a sima só esetében.

Ezzel csak azt szerettem volna elmondani, hogy nemcsak egészségünkre van hatással a só minősége, hanem ízlelő bimbóinkra is. Viszont azt figyelembe kell venni, hogy minél finomabb és egészségesebb egy só, annál drágább is.

Sós vagy édes? Vagy ilyen sorrendben? Kattints a következő oldalra és válassz kedvedre!

Fotók, lead: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Sztárok
Sokan stresszesek, hogy el kell készíteni az ünnepi menüt, de Krausz Gábor szerint ennek nem erről kell szólnia.
Christmas
A többség nagyon nem szereti a zselés szaloncukrot, de egyáltalán egészségesnek mondható ez a nem mindennapi állagú desszert?
Sztárok
A magyar színház- és filmrajongók nagy kedvence fájdalmasan korán, 55 évesen távozott az élők sorából. Kálloy Molnár Péter szinte az utolsó pillanatig bízott benne, hogy legyőzi betegségét, mellyel...
Lifestyle
A soltvadkerti Szent Korona Cukrászda karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus kekszes karamellás szaloncukra nyerte el a rangos Az Év Szaloncukra címet az idén. Az ünnepi édesség megalkotásánál...
Sztárok
A Szigligeti Színház mély fájdalommal tudatta, hogy december 10-én reggel, 82 esztendős korában elhunyt Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.
Lifestyle
Télen a lakásokban gyakran tapasztaljuk, hogy a levegő páratartalma magas, a párás ablakok és nedves falak pedig nemcsak kellemetlenek, de hosszú távon a bútorokra és az egészségre is károsak...