Mindenmentes fagyitölcsér házilag - A legjobb diétás nyári recept

Megszokhattuk, hogy Szafi, az Éhezésmentes karcsúság Szafival blog szerkesztője finomabbnál finomabb mindenmentes desszertekkel rukkol elő. Ezúttal (ha már itt a nyár!) egy cukor-, szénhidrát- és tejmentes fagylalttölcsér recepttel lepett meg bennünket.

A recept, amiből 2-3 olyan tölcsér lesz, amibe kb. 2 kis-közepes méretű gombóc fér (tehát nem az olaszos óriási kanalas).

Hozzávalók:

  • 25 g Szafi Fitt szénhidrát csökkentő liszt
  • 25 g tojásfehérje (ami kb 1 tojás fehérjéje, tojástól függ és mindenképp mérném! fontos a pontosság mint a macaronnál)
  • 25 g eritrit porcukor
  • 25 g olvasztott vaj (vagy ghí)
  • 3 evőkanál tejszín vagy Szafi Fitt kókusztejszín
  • 5 evőkanál víz

Elkészítés:

Sütőt alsó-felső funkción, 180 fokra melegítettem. Külön kevertem a lisztet és porcukrot, és külön kevertem a fehérjét, vizet, olvasztott vajat. Miután mindent egybekevertem hagytam picit pihenni, hogy felszívja a nedvességet. Nem folyós de egyáltalán nem nyújtható állagú tésztát kaptam (krémszerű), ha valamiért túl keménynek vagy darabosnak (jól össze kell keverni kézzel!) ítéli meg valaki, akkor 1 evőkanálnyi vízzel lehet rajta javítani. A sütőpapíros tepsi mellé raktam a tésztás edényt, és egy másik kis edényt tele vízzel.

Egy tölcsérhez kb. egy jó púpos evőkanálnyi tésztát vettem, amit leraktam a sütőpapírra majd jó vizes kanállal körkörös mozdulattal terítettem. A kanalat újra és újra bevizeztem, ezzel nem fog ragadni, és a tészta is nagyon jól hagyja magát. A körnek kb. 15 cm átmérőjűnek és 1 mm vastagnak kell lennie. 15 percig sül, majd még forrón, egy lapos kiszedővel kiszedtem egy konyharuhára s a lehető leggyorsabban próbáltam tölcsér alakúra formázni.

A közepébe raktam egy kis hengerkét amit alufóliából formáztam (még mikor sült!) - hogy ne essen össze a tészta, mivel ilyenkor még puha - és egy befőttes gumit is ráraktam, olyat, ami nem túl szoros, de tart. A tészta jól megkeményedik, ropogós s édes, nagyon jól bírta a strapát, nem áztatta át hamar a tölcsért (gyerekeken teszteltem akik nagyon lassan eszik a fagyit). Bár hamar megszilárdul ahogy kihűl, a legjobb pár óra múlva volt. Tároltam hűtőben, arra számítottam, hogy megnedvesedik majd, de nem. Fagyasztóban is volt, nagyon jó onnan kivéve is.

Ha túl nagy lesz a lyuk alul:

Egyik megoldás, hogy a tölcsér alját csokiba mártjuk - ahogy az egyik képen is látszik - ez nagyon jól működött főleg a kisebbik fiamnál, aki nagyon lassan eszi a fagyit, a fagyi meg nagyon gyorsan olvad. Készítettem "cornetto" tölcsért is, vagyis a csokikrémet a tölcsérbe kanalaztam, egy picit az aljára, hogy kitöltse azt a kis keskeny részt, majd elkentem a tölcsér belsejében is, hogy olyan legyen mint az előbb említett jól ismert jégkrém.

Fotó: continentalicecream.com

Oldalak

Egészség
Te mennyire szereted ennek a közkedvelt fűszernek az ízét? Nos, ha feles kilókkal küzdesz, akkor itt az ideje, hogy beépítsd a napi rutinodba ezt a finomságot, ami segít a fogyásban azáltal, hogy...
Lifestyle
Úgy érzed, hogy a pénzed, az ékszereid és egyéb, apró értéktárgyaid nincsenek biztonságban az otthonodban, mert a betörők bármikor rábukkanhatnak? Cikkünkben most 5 olyan rejtekhelyet mutatunk, amit...
Sztárok
Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg Udvaros Dorottya szerződését – nyilatkozta legfrissebb, a Magyar Hangnak adott interjújában a színésznő.