Egészség

A szezon kedvenc zöldsége! 6 betegség, amivel a zöldborsó eredményesen veszi fel a harcot

A szerkesztőségben mindenki egyetért abban, hogy nincs nagyobb öröm, mint friss és zsenge borsót fosztani, majd megenni - kilószámra. Tűkön ülve vártuk már a borsószezont, és nem is lehetnénk boldogabbak, hogy végre eljött. Összeszedtük, milyen betegségek esetén érdemes belőle sokat fogyasztani - íme!

1. Szív-és érrendszeri problémák

A borsó gazdag rostokban, ami kifejezetten jót tesz a szív-és érrendszernek. Fogyasztásával erősödik a szív, csökken a koleszterinszint, és minimalizálódik a stroke kialakulásának esélye. A borsóban lévő lutein is közismert szívvédő hatásáról, hiszen egy rendkívül erős antioxidáns, és védi a sejteket a károsodástól. Minél több lutein van a testben, annál kisebb az esélye az érszűkületnek, ami akkor alakul ki, ha az artériák fala megkeményedik. A lutein csodája abban rejlik, hogy megakadályozza, hogy az artériák falán bármi is lerakódjon.

2. Székrekedés

Amikor ebben a korábbi cikkben összeszedtük, melyek azok az életek, amik azonnal segítenek a székrekedésen, kiemeltük, hogy a rostban gazdag falatok könnyítik meg leginkább a helyzetet. A borsót is ezért ajánljuk szorult helyzetben. A benne lévő oldhatatlan rostok felszívják a vizet, és sűrű, zselés anyaggá alakulnak; egyes tápanyagokat megkötnek, így azok lassabban emésztődnek, és mire a vastagbélbe érnek, minden hasznos tápanyagot felszívott belőlük a szervezet. A borsó másik jótékony tulajdonsága, hogy a benne lévő rostok a vastagbélben tanyázó hasznos baktériumok számára tápanyagként funkcionálnak.

3. Vastagbél-és végbélrák

A borsóban rejlő rostok azáltal, hogy növelik a széklet víztartalmát és tömegét, csökkentik a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatát. Ha ez nem történik meg, növekszik a széklet szárazanyag-, mérgező, rákkeltő és vegyi anyag tartalma, amelyek sok időt töltenek a végbélben, így fokozva a daganatos sejtek, és a vastagbélgyulladás kialakulásának rizikóját - írja a webbeteg. Minél több borsót eszel tehát, annál kevesebb lesz az esélyed a vastagbél-és végbélrák kialakulására!

A vastagbélrák elkerülésének egyébként van még 7 pofonegyszerű módja - kattints!

Fotó: servingjoy.com

Oldalak

Egészség
Egészség
Sajnos egyre többen küzdenek különféle ételallergiákkal, néhány közülük viszont egészen meglepő tüneteket is előidézhet.
Lifestyle
Te is olyan vagy, aki ha meglát egy pókot, sikítva kirohan a szobából, de minimum az ájulás szintű félelem és undor kerülget? Most megtudhatod, milyen üzenetet hordoznak a pókok, és a cikk elolvasása...
Fashion&Beauty
Mindannyian tudjuk, hogy az élelmiszerek egy bizonyos idő eltelte után megromlanak és az is természetes számunkra, hogy romlott ételt nem eszünk meg. De gondolkodtál már azon, vajon mennyi idő után...