Recept

Sós perec - Recept

Mindenkiben felrémlik a Városligetben vásárolt sós perec íze, miért ne nosztalgiázhatnánk otthon, akár a VB egyik meccsét nézve? Receptünkben részletesen bemutatjuk, hogyan készíthető el gyerekkorunk kedvence.

A tejet melegítsük fel, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen forró, inkább csak langyos, majd keverjük el a cukorral és az élesztővel. Futtassuk fel, amíg hab jelenik meg a tetején, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. A lisztet az olajjal és a felfutott élesztővel egy tálba öntjük, és jól összegyúrjuk. Fedjük le a tálat és 1 órán keresztül kelesszük a tésztát, amíg mérete megduplázódik. Miután megkelt, gyúrjuk át a tésztát és kilisztezett gyúródeszkán formázzunk rudakat, majd formázzunk belőlük perecet. A rudak legyenek minél vékonyabbak, hiszen sütés közben óriásira duzzadnak. Mivel a tészta állaga igen ruganyos, kezünket bevizezve egyszerűbb a formázás. A kész perecek felszínét kenjük meg a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg szép színe nem les

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 dl tej
  • 50 gr élesztő
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 kg liszt
  • 1,5 dl étolaj
  • egy tojás a kenéshez

A sós masszához:

  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál só
  • víz

Elkészítés

A tejet melegítsük fel, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen forró, inkább csak langyos, majd keverjük el a cukorral és az élesztővel. Futtassuk fel, amíg hab jelenik meg a tetején, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. A lisztet az olajjal és a felfutott élesztővel egy tálba öntjük, és jól összegyúrjuk. Fedjük le a tálat és 1 órán keresztül kelesszük a tésztát, amíg mérete megduplázódik. Miután megkelt, gyúrjuk át a tésztát és kilisztezett gyúródeszkán formázzunk rudakat, majd formázzunk belőlük perecet. A rudak legyenek minél vékonyabbak, hiszen sütés közben óriásira duzzadnak. Mivel a tészta állaga igen ruganyos, kezünket bevizezve egyszerűbb a formázás. A kész perecek felszínét kenjük meg a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg szép színe nem lesz. Miközben sül, a sót és a lisztet elkeverjük annyi vízzel, hogy sűrű, de folyékony masszát kapjunk. A masszát csorgassuk a perecekre, majd toljuk vissza őket a sütőbe még 1-2 percre.

Ezt is ajánljuk: Pizzás perec - Katt ide!

Leadkép: letthemeatcakeshesaid.blogspot.com

Oldalak

Recept
Lifestyle
Az alvás az egyik legfontosabb dolog, amit a szervezetünkért tehetünk – mégis sokan küzdenek azzal, hogy esténként nehezen alszanak el, vagy többször felriadnak éjjel. De van egy egészséges ötletünk.
Lifestyle
A legtöbben azt gondolják, hogy az intelligencia legfőbb jelei a jó memória, a gyors számolási készség vagy a logikus gondolkodás. De nem csak erről lehet szó.
Egészség
A szentestét megelőző éjszaka megjelent a legújabb Magyar Közlöny, amelyben egy friss változtatás olvasható az orvosi időpontokkal kapcsolatban.
Home&Design
A Feng Shui szerint van egy bizonyos hely a lakásban, ahová nem szabad karácsonyfát tenni – cikkünkben azt is elmagyarázzuk, miért!
Lifestyle
Mit teszel, ha a Föld légkörén kívül tartózkodsz, de mégis friss levegőre vágysz? A NASA már az 1980-as években feltette magának ezt a kérdést.
Lifestyle
Hosszú éveken át úgy gondolták, hogy az észak-görögországi Vergina I. sírja Nagy Sándor apja, II. Fülöp makedón király földi maradványait őrzi. Ám nemrég sokkoló felfedezést tettek a kutatók.