Recept

Húsvéti cipó - Az ünnep sztárja

Az isteni sonka és tojás mellé nem mindegy, hogy mit fogyasztunk. A bolti helyett készítsünk inkább házi cipót.

A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt, egy kevés liszttel puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük. A mazsolát kiválogatjuk és rumba áztatjuk. Amikor a kovász felülete erősen berepedezik, hozzáadjuk a többi alkotórészt, és sima, kemény tésztát gyúrunk. Golyót formázunk belőle, és letakarva, szobahőmérsékleten egy órányit kelesztjük.

A sima golyóvá formált tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd megvajazott tortakarikát teszünk köré, hogy sütés közben megtartsa a formáját. A tetejét bekenjük olvasztott vajjal, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Ezután felvert tojással bekenve a tetejét, előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 7

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 18 dkg főtt lisztes burgonya, áttörve
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • egy csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • 4 dkg mazsola
  • 3 cl rum
  • 2 dkg vaj
  • tojás megkenni

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt, egy kevés liszttel puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük. A mazsolát kiválogatjuk és rumba áztatjuk. Amikor a kovász felülete erősen berepedezik, hozzáadjuk a többi alkotórészt, és sima, kemény tésztát gyúrunk. Golyót formázunk belőle, és letakarva, szobahőmérsékleten egy órányit kelesztjük.

A sima golyóvá formált tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd megvajazott tortakarikát teszünk köré, hogy sütés közben megtartsa a formáját. A tetejét bekenjük olvasztott vajjal, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Ezután felvert tojással bekenve a tetejét, előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 70-80 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni, csak utána szedjük ki a formából. Hagyományosan sonkával, tojással, tormával szokás fogyasztani a húsvéti cipót, de édesen – vajjal és lekvárral vagy mézzel – is igen ízletes.

Ezt is ajánljuk: Körözött - Katt ide!

Fotó: nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com

Oldalak

Recept
Lifestyle
A 2026-os év a Vízöntő jegy szülötteinek érzelmileg és mentálisan is intenzív időszakot tartogat.
Lifestyle
Idén három olyan ünnepi falat létezik, amely minden vendégből ugyanazt váltja ki: a csendet, amikor megkóstolják, majd a hitetlenkedést, hogy ezt tényleg otthon készítetted. A titok egyszerűbb, mint...
Lifestyle
A legtöbben naponta használjuk, mégsem sejtjük, mennyire veszélyes lehet – különösen, ha ételt tárolunk benne.
Lifestyle
Többé nem kell bosszankodnod amiatt, hogy nehezen megy a főtt tojás megpucolása: a cikkünkben bemutatott trükknek hála innentől kezdve gyerekjáték lesz ez a konyhai teendő!
Sztárok
A Kincsvadászokban rendhagyó dolog történt, mivel hétköznapi ételek volt az asztalon.
Lifestyle
Olyan lehetőségek adódhatnak a Skorpió számára, amelyeket érdemes megragadnia. Napi horoszkóp.