Recept

Dobostorta - Az eredeti recept

A dobostorta megalkotója Dobos C. József (1847-1924), híres pesti cukrászmester volt. 1884-ben készítette a róla elnevezett édességet, és nem titkolt célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető maradjon.

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét fele rész cukorral kemény habbá verjük, a maradék cukorral habosra kavarjuk a sárgáját. A fehérjét a sárgájába óvatosan belekeverjük és óvatosan hozzáadjuk a lisztet és a megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett sütőlemezre hat darab egyforma méretű, vékony, kerek lapot kenünk. 180 fokon sütjük.

A krém

A cukrot 0,5 dl vízzel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. A vajat a kakaóval simára keverjük és a langyos cukorszirupot fokozatosan belekeverjük, majd jól kihűtjük. A már lehűlt krémbe végül beletesszük a rumot és a vaníliás cukrot.

A karamellbevonat

A cukrot a citromlével egy edényben, állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg karamellizálódik. Ekkor az egyik lapra ráöntjük a karamellt, és gyorsan elsimítjuk egy megvajazott pengéjű

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Hozzávalók

A tésztához

  • 6 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 3,5 dkg olvasztott vaj

A krémhez

  • 12 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 4 dkg kakaó
  • 10 dkg vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum

A karamellbevonathoz

  • 15 dkg cukor
  • 1 kávéskanál citromlé

Elkészítés

A piskóta

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét fele rész cukorral kemény habbá verjük, a maradék cukorral habosra kavarjuk a sárgáját. A fehérjét a sárgájába óvatosan belekeverjük és óvatosan hozzáadjuk a lisztet és a megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett sütőlemezre hat darab egyforma méretű, vékony, kerek lapot kenünk. 180 fokon sütjük.

A krém

A cukrot 0,5 dl vízzel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. A vajat a kakaóval simára keverjük és a langyos cukorszirupot fokozatosan belekeverjük, majd jól kihűtjük. A már lehűlt krémbe végül beletesszük a rumot és a vaníliás cukrot.

A karamellbevonat

A cukrot a citromlével egy edényben, állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg karamellizálódik. Ekkor az egyik lapra ráöntjük a karamellt, és gyorsan elsimítjuk egy megvajazott pengéjű késsel, mert hamar megszilárdul.

Az öt lapot megkenjük a krémmel, a hatodik lapot bevonjuk karamellizált cukorral. Ha elsimítottuk a karamellt, akkor vágjuk egyenlő szeletekre és a tésztalappal együtt helyezzük rá a kész tortára. Oldalát megszórhatjuk darált dióval vagy mandulapelyhekkel.

Ezt is ajánljuk: Trüffel torta - Katt ide!

Fotó: annabutrym.pl

Oldalak

Recept
Lifestyle
Növényt ültetni, gondozni és nevelhetni szép dolog, és több szempontból hasznos is. Azt viszont nem mondanánk, hogy mindig egyszerű feladat, hiszen sokszor előfordul, hogy hiába igyekszünk életben...
Sztárok
A Jonas Brothers szerint Joe Rocktábor felvételi anyaga olyan rossz minőségű volt, hogy a Disney vezetői azt hitték, valaki meg akarja viccelni őket – mégis ez indította el a testvérek világsiker...
Egészség
A délutáni szunyókálás jól eshet, de ha túl gyakran van rá szükséged, lehet, hogy a tested így jelezheti: valami nincs rendben az egészségeddel.
Home&Design
Mi lenne, ha az otthonod színe önállóan változna az évszakokkal? Joe Doucet, a New York-i tervező és feltaláló, pontosan ezen dolgozik. Az ő találmánya, a hőmérsékletre reagáló „klímafesték” új...
Lifestyle
Amint beköszönt a hűvösebb, csípősebb idő, megszaporodnak a levegőben a kórokozók. A hideg, vírusos időben megnövekedik a náthás megbetegedések és a megfázásos esetek száma, és mi segíthetne jobban...
Lifestyle
A digitális világ ma már elválaszthatatlan része a gyerekek életének – teljesen elszigetelni őket tőle nem is lehet, nem is kell. A kérdés inkább az, mennyi képernyőidő fér még bele az egészséges...