Recept

Gyümölcslekvárral tálalt fánk

Mindannyian kedveljük azokat recepteket, amihez nem kel túlköltekeznünk magunkat. Az ősrégi magyar süteményreceptek pont ilyenek. A hazai ízek ugyanolyan jól tudnak esni, mint egy csokis muffin vagy brownie, így hát összeállításunkból kedvedre válogathatsz, ha nem tudod, mi legyen a desszert.

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

Hozzávalók

  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    1 kg liszt (fele rétes, fele sima liszt)
  • 0,5 l tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl rum
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tetejére
  • sárgabarackdzsem a tálaláshoz

Elkészítés

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk. Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud úszni az olajon, és nem lesz szép.

Forrón meghintjük porcukorral, és gyümölcsdzsemmel tálaljuk.

Fotó: austriakat.files.wordpress.com

Oldalak

Recept
Sztárok
A háromszoros Oscar-díjas színészlegenda 2010-ben tűnt fel utoljára a filmvásznon, és bár az utóbbi években már a nyilvánosságtól is visszavonult, korántsem biztos, hogy többé nem látjuk színészkedni...
Egészség
Sokan évekig szigorúan kerülik a cukrot, a sót és a fehér lisztet, mégsem értik, miért vizesednek, híznak, és miért nem mozdul a mérleg nyelve. A magyarázat gyakran nem ott van, ahol keresik.
Christmas
Ha egyszer kipróbálod ezt a konyhai trükköt, csak így fogod majd készíteni az ünnepi pontypatkót.
Sztárok
Ahhoz kétség sem fér, hogy Kate Hudson megnyerte a genetikai ötöslottót, de azt tudtad, hogy ugyanezt a bátyja, Oliver is elmondhatja magáról?
Utazás
Szűk egy héttel karácsony előtt fagypont közelébe süllyed a nappali hőmérséklet, és kár volna abban reménykedni, hogy a hét további napjai megnyugtató enyhülést hoznak.
Sztárok
Megölték Rob Reiner amerikai filmrendezőt és feleségét, Michele Singert. A házaspár holttestére vasárnap, Los Angeles-i otthonukban bukkantak rá.