Recept

Gundel palacsinta

A Gundel palacsinta igazi hungarikum, amit Gundel Károly talált ki. A vendéglátós budapesti étterme a két világháború között nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is híres volt, többek között a palacsintája miatt is.

22 cm átmérőjű sütőben megsütöm a palacsintákat. A mazsolát langyos vízbe beáztatom. Közben a dió egyik felét aprítóban durvára darabolom, a másik felét ledarálom. Egy tálkába teszem, hozzáadom a porcukrot, fahéjat. A tejszínt mikróban felmelegítem, ráöntöm a dióra, beleadom a mazsolát. Összekeverem, és a mikróban még 1 percig melegítem, közepes teljesítményen. Ha meghűlt, belekeverem a rumot is. Ha sűrű, kanálnyi tejszínnel hígítom. A vaníliát felhasítom. Kikaparom a belsejét, és a tejhez adom. A tojássárgáját a cukorral és a tejjel elkeverem. Kis lángon, folytonos keveréssel felmelegítem, míg besűrűsödik. Forrnia nem szabad, kb. 70 fok elegendő. Ezután még forrón beleadom a kaka

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Hozzávalók 4-6 db palacsintához

Töltelék

  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    10 dkg darált dió
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 evőkanál rum

Csokiszósz

  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg keserű csokoládé
  • 1 púpos evőkanál holland kakaópor
  • 12 dkg cukor
  • 2 dkg jéghideg vaj
  • 2 dl tej
  • 10 cm-es vaníliarúd
  • 3 evőkanál rum

Elkészítés

22 cm átmérőjű sütőben megsütöm a palacsintákat. A mazsolát langyos vízbe beáztatom. Közben a dió egyik felét aprítóban durvára darabolom, a másik felét ledarálom. Egy tálkába teszem, hozzáadom a porcukrot, fahéjat. A tejszínt mikróban felmelegítem, ráöntöm a dióra, beleadom a mazsolát. Összekeverem, és a mikróban még 1 percig melegítem, közepes teljesítményen. Ha meghűlt, belekeverem a rumot is. Ha sűrű, kanálnyi tejszínnel hígítom. A vaníliát felhasítom. Kikaparom a belsejét, és a tejhez adom. A tojássárgáját a cukorral és a tejjel elkeverem. Kis lángon, folytonos keveréssel felmelegítem, míg besűrűsödik. Forrnia nem szabad, kb. 70 fok elegendő. Ezután még forrón beleadom a kakaót, és a csokoládét, csomómentesre keverem. Legvégül a jéghideg vajat is belekeverem (ettől lesz fényes). Ha kihűlt, a rumot is beleteszem. A szósznak sűrűn folyósnak kell lennie. A palacsintákat megkenem a töltelékkel, félbe majd negyedbe hajtom. Egy kanál olvasztott vajjal meglocsolom. Tálaláskor a palacsintákat 30 másodpercig mikrózom (vagy 1-2 percig a sütőben felmelegítem), porcukorral megszórom, a meleg csokiszósszal leöntöm.

Ezt is ajánljuk: Grillezett alma fagylalttal - Katt ide!

Fotó: diplomatickitchen.com

Oldalak

Recept
Utazás
Van, aki pihenni megy nyaralni – más viszont inkább a rettegést keresi. A „szellemturizmus” ma már külön iparág, ahol a turisták önként vállalják, hogy a világ legfélelmetesebb helyein töltsenek el...
Lifestyle
Rengeteg műhold kering a világűrben, és jogos a kérdés, hogy ezek okozhatnak-e gondot, ha visszatérnek a földre.
Sztárok
Mindenki tudott arról, hogy a legendás színésznő, Agnes Moorehead a saját neméhez vonzódik, így hiába epekedtek érte a férfiak, ő nem érte be csupán velük.
Sztárok
Chris Columbus rendezte a Reszkessetek, betörők! első, és második részét, és nagyon pipa a harmadik felvonásra.
Lifestyle
Te fa, vagy műanyag vágódeszkát használsz? Utóbbi egyre népszerűbb, pedig most kiderült, hogy súlyos gondot okozhat.
Sztárok
Folytatjuk a hangolódást az ünnepi videósorozatunkkal! Ezúttal Cserháti Tamara mutatja meg, hogyan varázsolja az asztalra az egyik kedvenc vendégváró finomságát, ami egyszerűen és gyorsan elkészül,...